Free Gravitation MCQs with Answers

265 Gravitation MCQs from Physics, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

265 questions · page 14 of 27

131. The average mass per unit volume (or average density) of the earth is:

  • A. 3 times the density of water
  • B. 4 times the density of water
  • C. 5.5 times the density of water
  • D. Equal times the density of water

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: 5.5 times the density of water

132. The force of gravitation between two bodies 2m apart and each of 1000 kg is:

  • A. 1.6 x 10^-7 N
  • B. 3.34 x 10^-8 N
  • C. 1.67 x 10^-5 N
  • D. 3.34 x 10^-5N

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: 1.67 x 10^-5 N

133. The value of g at a height equal to the radius of the earth from its surface is:

  • A. g' = g
  • B. g' = g/4
  • C. g' = g/9
  • D. g' = g/2

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: g' = g/4

134. A man in an elevator ascending with an acceleration will conclude that his weight has:

  • A. Increased
  • B. Decreased
  • C. Reduced to zero
  • D. Remained constant

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Increased

135. A man in an elevator descending with an acceleration will conclude that his weight has:

  • A. Increased
  • B. Decreased
  • C. Remained constant
  • D. Reduced to zero

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Decreased

136. The gravitational force of attraction between the earth and a body of mass 1kg on the surface:

  • A. 9.8 N
  • B. 9.8 Dyne
  • C. 980 N
  • D. 98 N

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: 9.8 N

137. The acceleration due to gravity above the earth surface would be half of its value on the surface of earth at an altitude of (R = 4000 miles):

  • A. 1600 miles
  • B. 200 miles
  • C. 1000 miles
  • D. 400 miles

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: 1600 miles

138. A satellite moving round the earth constitutes:

  • A. An inertial frame of reference
  • B. Non-inertial frame
  • C. Neither inertial nor non-inertial
  • D. Both inertial and non-inertial

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Non-inertial frame

139. A body of 2kg is suspended from the ceiling of an elevator moving up with an acceleration 'g' its apparent weight in the elevator will be:

  • A. 9.8 N
  • B. 19.6 N
  • C. 129.4 N
  • D. 39.2 N

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: 39.2 N

140. Pull of the earth on a mass of 20 kg on the surface of earth is:

  • A. 20 N
  • B. 196 N
  • C. 19.6 N
  • D. 1960 N

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: 196 N