Free Gravitation MCQs with Answers

245 Gravitation MCQs from Physics, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

245 questions · page 13 of 25

121. The minimum velocity of projection to go out from the earth's gravitational pull is called:

  • A. Terminal velocity
  • B. Escape velocity
  • C. Angular velocity
  • D. Orbital velocity

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Escape velocity

122. Newton's law of gravitation applies to:

  • A. Small bodies only
  • B. Planets only
  • C. Both small and big bodies
  • D. Only valid for solar system

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Both small and big bodies

123. The weight of a man is equal to the force of gravity acting on it when:

  • A. The elevator is at rest
  • B. The elevator moves up with an acceleration 'a'
  • C. The elevator moves down with an acceleration 'a'
  • D. None of these

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: The elevator is at rest

124. Inertial mass is:

  • A. Equal to gravitational mass
  • B. Less than gravitational mass
  • C. More than gravitational mass
  • D. Not related to gravitational mass at ordinary speed

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Equal to gravitational mass

125. The acceleration due to gravity on a planet with mass and radius half that of earth will be:

  • A. g
  • B. 2g
  • C. g/2
  • D. g/4

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: g/2

126. If the distance between two masses is doubled and their masses are also doubled, the gravitational force:

  • A. Becomes five times
  • B. Becomes half
  • C. Becomes doubled
  • D. Remains unchanged

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Remains unchanged

127. The gravitational force with which earth attracts the moon:

  • A. Is smaller than the force with which moon attracts the earth
  • B. Is greater than the force with which moon attracts the earth
  • C. Is equal to the force with which moon attracts the earth
  • D. The fact is yet to be established

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Is equal to the force with which moon attracts the earth

128. A body is taken from the earth's surface to the moon, the weight of the body will be zero at a point where force of attraction due to:

  • A. The earth is zero
  • B. The moon is zero
  • C. The moon and earth is equal and opposite
  • D. Both the moon and earth is zero

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: The moon and earth is equal and opposite

129. A satellite orbiting the earth receives centripetal force from:

  • A. Gravitational pull of the sun on the satellite
  • B. Gravitational pull of the earth on the satellite
  • C. The rocket engine attached to the satellite
  • D. None of the above

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Gravitational pull of the earth on the satellite

130. If the distance between two bodies is doubled, the gravitational force between them becomes:

  • A. Double
  • B. Half of the original value
  • C. One third of the original value
  • D. One fourth of the original value

Explanation: The Explanation for this question will be added soon!

Correct answer: One fourth of the original value