Free Plant Nutrition and Transport MCQs with Answers

97 Plant Nutrition and Transport MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

97 questions · page 7 of 10

61. End product of Calvin cycle Is:

  • A. 3-phosphoglycerate
  • B. 1,3- biphosphogylcerate
  • C. Glyceraldehyde -3-phosphate
  • D. Glucose

Explanation: In the second stage, ATP and NADPH are used to convert the 3-PGA molecules into molecules of a three-carbon sugar, glyceraldehyde-3-phosphate (G3P).

Correct answer: Glyceraldehyde -3-phosphate

62. Magnesium is an important nutrient in plants for the formation of:

  • A. Proteins
  • B. Lipids
  • C. Chlorophylls
  • D. Enzymes

Explanation: Magnesium is a key component of chlorophyll, the green colouring material of plants, and is vital for photosynthesis.

Correct answer: Chlorophylls

63. Synthesis of ATP during photosynthesis takes place at the region:

  • A. Stroma
  • B. Thylakoid
  • C. Matrix
  • D. Cisternae

Explanation: This is where the components of the electron transport chain are located.

Correct answer: Thylakoid

64. Which of the following molecules are released after completion of light reaction and then utilized in the dark reaction of photosynthesis?

  • A. ATP and NADP+
  • B. ADP and NADP+
  • C. ADP and NADPM
  • D. ATP and NADPH

Explanation: After the completion of light reactions in photosynthesis, the molecules released and utilized in the dark reactions are ATP and NADPH (Option D). These molecules provide the energy and reducing power required for the Calvin cycle, which is part of the dark reactions.

Correct answer: ATP and NADPH

65. When light falls on P-700, which event is likely to occur?

  • A. It induces photolysis
  • B. Gains Hydrogen
  • C. Accept elecrons
  • D. It is oxidised

Explanation: When light falls on P-700, it is oxidised. The electrons are removed.

Correct answer: It is oxidised

66. Which are the end products of light reactions of photosynthesis?

  • A. ATP and NADPH
  • B. ATP and glucose
  • C. Glucose and NADP
  • D. ATP and water

Explanation: These molecules are generated during the light reactions and are used in the subsequent dark reactions to convert carbon dioxide into glucose.

Correct answer: ATP and NADPH

67. Which of the following is a copper containing protein in electron transport chain?

  • A. Plastoquinone
  • B. Cytochrome - C
  • C. Plastocyanin
  • D. Ferredoxin

Explanation: It serves as an electron transfer agent between the cytochrome complex which follows Photosystem II and the entry point to Photosystem I of the non-cyclic electron transfer process. The electron transport chain is a series of electron transporters embedded in the inner mitochondrial membrane that shuttles electrons from NADH and FADH2 to molecular oxygen. In the process, protons are pumped from the mitochondrial matrix to the intermembrane space, and oxygen is reduced to form water.

Correct answer: Plastocyanin

68. Deficiency of which element causes yellowing in plants?

  • A. Magnesium
  • B. Iron
  • C. Chlorine
  • D. Oxygen

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Magnesium

69. The percentage of light absorbed by the leaf is

  • A. 0.2
  • B. 0.15
  • C. 0.05
  • D. 0.01

Explanation: Only 1% of light is absorbed by the leaf.

Correct answer: 0.01

70. Which of the following is incorrect for ascent of sap?

  • A. Water potential
  • B. Cohesion tension
  • C. Root pressure
  • D. Imbibition

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Water potential