Free Plant Nutrition and Transport MCQs with Answers

97 Plant Nutrition and Transport MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

97 questions · page 6 of 10

51. Light independent reactions take place in:

  • A. Grana
  • B. Stroma
  • C. Thylakoid
  • D. Both Grana and Stroma

Explanation: The light dependent reaction takes place in the thylakoid membrane. The dark reaction(light-independent reaction) takes place in the stroma.

Correct answer: Stroma

52. Chlorophyll pigments are present in:

  • A. Chloroplast
  • B. Chromoplast
  • C. Elioplast
  • D. Amyloplast

Explanation: Greenish pigment carrier for photosynthesis present in the chlorophyll in the cell.

Correct answer: Chloroplast

53. Xanthophylls are which pigment?

  • A. Yellow
  • B. Red
  • C. Orange
  • D. Green

Explanation: Xanthophylls are accessory pigments in the thylakoid membrane of chloroplast in plant cells. They belong to the group carotenoids.

Correct answer: Yellow

54. End product of light reaction of photosynthesis is:

  • A. ADP and NADPH
  • B. ATP and NADPH
  • C. Carbon dioxide and water
  • D. NADPH and AMP

Explanation: ATP and NADPH are synthesized in the light reactions of photosynthesis, which are then used in the Calvin cycle to produce sugars.

Correct answer: ATP and NADPH

55. The number of ATP used to produce 1 glucose in Calvin cycle is:

  • A. 18
  • B. 27
  • C. 9
  • D. 36

Explanation: It would take six turns of the cycle, or 6 CO2 start text, 18 ATP, and 12 NADPH, to produce one molecule of glucose.

Correct answer: 18

56. In the light reaction, water is used in:

  • A. Reduction
  • B. Oxidation
  • C. Photolysis
  • D. Oxygenation

Explanation: It provides protons and electrons for further process of photosynthesis.

Correct answer: Photolysis

57. Light reaction takes place in which part of the chloroplast?

  • A. Thylakoid
  • B. Stroma
  • C. Lamella
  • D. Membrane

Explanation: The light reaction takes place in the thylakoid membranes. In the light reaction, the light is absorbed and energy is used to drive electrons from water to generate NADPH and to drive protons across the membrane.

Correct answer: Thylakoid

58. What are the products of light dependent reactions of photosynthesis?

  • A. ATP. RuBP and reduced NAD
  • B. ATP, oxygen and reduced NADP
  • C. GP, oxygen and reduced NAD
  • D. GP reduced NADP and RuBP

Explanation: The three products of the light reaction of photosynthesis are ATP, NADPH, and O2

Correct answer: ATP, oxygen and reduced NADP

59. In the process of photosynthesis water act as:

  • A. Proton accepter
  • B. Electron donor
  • C. CO2 reducer
  • D. CO2 accepter

Explanation: Water also provides electrons that bind to the hydrogen atoms to the carbon to produce glucose. Water also acts as a reducing agent which reduces NADP+ to NADPH by providing H+ ions. NADPH activates chlorophyll that in turn provides the green pigment to the plant.

Correct answer: Electron donor

60. During photosynthesis, CO2 works as:

  • A. Proton donor
  • B. Eleclton donor
  • C. Proton acceptor
  • D. Source of O2

Explanation: During photosynthesis, plants take in carbon dioxide (CO2) and water (H2O) from the air and soil. Within the plant cell, the water is oxidised, meaning it loses electrons, while the carbon dioxide is reduced, meaning it gains electrons. This transforms the water into oxygen and the carbon dioxide into glucose.

Correct answer: Proton acceptor