Free Plant Nutrition and Transport MCQs with Answers

97 Plant Nutrition and Transport MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

97 questions · page 9 of 10

81. Micronutrients are required in quantity ranging from:

  • A. 6 - 200 g per acre
  • B. 4-40 g per acre
  • C. 6 - 200 kg per acre
  • D. 4 - 40 kg per acre

Explanation: Explanation:Micronutrients are required in quantity ranging from 6-200 grams per acre.

Correct answer: 6 - 200 g per acre

82. Potassium fertilizers are especially useful for:

  • A. Mango
  • B. Tobacco
  • C. Wheat
  • D. Rice

Explanation: Explanation:Potassium fertilizers are especially useful for tobacco, coffee, potato, and corn.This option is not correct. Potassium fertilizers are especially useful for tobacco, not for mango. These options are also incorrect. Potassium fertilizers are especially useful for tobacco, not for wheat and rice respectively.

Correct answer: Tobacco

83. The presence of calcium is essential for the normal development of plants. An adequate supply of calcium appears to stimulate the development of which part of the plants?

  • A. Leaves
  • B. Fruits
  • C. Root hairs
  • D. Branches

Explanation: A is incorrect as the growth of the leaves is dependent on nitrogen.B is incorrect as the development of fruit depends on phosphorous.C is correct as root hair development is stimulated by calcium. The entire root system is dependent on calcium.D is incorrect as stem growth is also dependent on nitrogen

Correct answer: Root hairs

84. Each _ consists of a light-gathering antenna complex and reaction center

  • A. Chlorophyll
  • B. Photosystem
  • C. Photon
  • D. Electron

Explanation: Photosystem is the correct option because it refers to the functional unit in the chloroplasts of plants and cyanobacteria where the process of photosynthesis takes place. It consists of a light-gathering antenna complex that captures photons and a reaction center where the captured light energy is converted into chemical energy through the transfer of electrons.

Correct answer: Photosystem

85. Photosystem I have chlorophyll, a group of molecules that absorb maximum light of:

  • A. 680 nm
  • B. 780 nm
  • C. 700 nm
  • D. 580 nm

Explanation: There are two photosystems: PSI and PSII. These are named in order of their discovery. Photosystem I has chlorophyll, a molecule that absorbs the maximum light at 700nm. Whereas PSII absorbs the maximum light at 680nm.

Correct answer: 700 nm

86. The cyclic flow of C4 photosynthesis produces:

  • A. ATP and CO2
  • B. ATP
  • C. Only CO2
  • D. Only Oxygen

Explanation: Linear electron flow (LEF) in photosynthesis produces both ATP and NADPH, and the cyclic electron flow (CEF) around photosystem I has been shown to produce only ATP.

Correct answer: ATP

87. Immediate product formed after CO2Fixation in the Calvin Cycle is:

  • A. Unstable 6-carbon compound
  • B. Unstable 5-carbon compound
  • C. Unstable 4-carbon compound
  • D. Unstable 3-carbon compound

Explanation: The correct option is A, as the first unstable product formed after CO2 fixation in the Calvin Cycle is the 6-carbon compound 3-phosphoglycerate (3-PGA).

Correct answer: Unstable 6-carbon compound

88. Functional group of chlorophyll a:

  • A. -CH3
  • B. -CHO
  • C. -COOH
  • D. -OH

Explanation: Chlorophyll A is a bluish-green pigment that is soluble in organic solvents like acetone and alcohol. It's molecular formula is C55H72O5N4Mg. It is made up of a squarish tetrapyrrolic ring known as the head and a phytol alcohol known as the tail.

Correct answer: -CH3

89. Chlorophyll molecule contains:

  • A. Mg2+
  • B. Ca2+
  • C. K+
  • D. Na+

Explanation: Mg2+ ions are essential in making chlorophyll similar to how iron ions are substantial in making haemoglobin. The Mg ions are found in the centre of the chlorophyll molecule.

Correct answer: Mg2+

90. The tail of chlorophyll molecule is embedded in:

  • A. Membrane of mitochondria
  • B. Thylakoid membrane
  • C. Membrane of Smooth Endoplasmic Reticulum
  • D. Membrane of Rough Endoplasmic Reticulum

Explanation: The thylakoid membrane of the chloroplasts has these light-harvesting clusters called photosystems which contain various pigments needed to absorb light. These pigments, including chlorophyll, have their tails embedded in the thylakoid membrane as both are hydrophobic. The head of the molecule acts as a solar panel, facing and absorbing light.

Correct answer: Thylakoid membrane