Free Plant Nutrition and Transport MCQs with Answers

97 Plant Nutrition and Transport MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

97 questions · page 5 of 10

41. Brassica and rose plant belong to the group of plants:

  • A. Hydrophytes
  • B. Mesophytes
  • C. Xerophytes
  • D. Succulant

Explanation: Brassica belongs to the cabbage family while rose belongs to the rose family.

Correct answer: Mesophytes

42. The primary electron acceptor in cyclic photophosphorylation is:

  • A. Carbon dioxide
  • B. A protein that contains iron and sulphur
  • C. NADP
  • D. FAD

Explanation: c) NADP:NADP (nicotinamide adenine dinucleotide phosphate) is the correct answer. In cyclic photophosphorylation, the primary electron acceptor is a molecule of NADP+. During the light-dependent reactions of photosynthesis, electrons are transferred from photosystem I (PSI) to the primary electron acceptor, NADP+, which is reduced to NADPH. NADPH is then utilized in the Calvin cycle for the production of carbohydrates. it is a correct option.

Correct answer: NADP

43. Which plant was called by Charles Darwin as 'the most wonderful plant in the world'?

  • A. Aldrovanda (water fly trap)
  • B. Utricularia (bladder wort)
  • C. Dionaea muscipula (venus fly trap)
  • D. Pitcher plant
  • E. Drosera intermedia (sundew)

Explanation: Explanation for this question will be added soon.

Correct answer: Dionaea muscipula (venus fly trap)

44. Which of the following statements are correct about phloem translocation? I. It occurs from a source to a sink II. The source is where the photosynthetic products are synthesized III. The movement is driven by a pressure gradient produced due to differences in osmotic pressure between the source and the sink IV. Sieve plates maintain pressure gradient between the source and the sink by resisting flow along the sieve tubes

  • A. Only option I
  • B. Only option II
  • C. Both options I and II
  • D. Both options II and IV
  • E. All are correct

Explanation: Explanation for this question will be added soon.

Correct answer: All are correct

45. The enzyme responsible for carboxylation in Calvin cycle is:

  • A. Rubisco
  • B. Rubiscase
  • C. Ribulin
  • D. Isomerase
  • E. None of these

Explanation: Explanation for this question will be added soon.

Correct answer: Rubisco

46. This is not a class of chlorophyll:

  • A. Chlorophyll a
  • B. Chlorophyll b
  • C. Chlorophyll d
  • D. Chlorophyll g
  • E. Chlorophyll c

Explanation: Explanation for this question will be added soon.

Correct answer: Chlorophyll g

47. The first action spectrum was obtained by?

  • A. Theodor Wilhelm Engelmann
  • B. Malleus
  • C. Ada Lovelace
  • D. Linus Pauling

Explanation: The first action spectrum was made by T. W. Engelmann, who split light into its components by the prism and then illuminated Cladophora placed in a suspension of aerobic bacteria.

Correct answer: Theodor Wilhelm Engelmann

48. The pathways of water transport in which water moves through plasmodesmata is:

  • A. Apoplast
  • B. Symplast
  • C. Vacuolar
  • D. Ascent of sap

Explanation: In plant cells, water can move from one cell to another through plasmodesmata, which are microscopic channels that connect plant cells. This movement of water through plasmodesmata is part of the symplastic pathway.

Correct answer: Symplast

49. Estimating relative CO2 consumption or O2 release during photosynthesis at different wavelengths of light, is termed as:

  • A. Action spectrum
  • B. Absorption spectrum
  • C. Dark reaction
  • D. Light reaction

Explanation: Action spectra show the effectiveness of different colors of light for carrying out photosynthesis measured by CO2 consumption or O2 release. Absorption Spectrum, on the other hand, is a graphical representation of the amount of light of different wavelengths absorbed by a pigment.

Correct answer: Action spectrum

50. Nitrogen-fixing bacteria in root nodules fix nitrogen in soil and air into:

  • A. Ammonia
  • B. Nitrite
  • C. Nitrate
  • D. Amino acid

Explanation: The symbiotic nitrogen-fixing bacteria invade the root hairs of host plants, where they convert free nitrogen to ammonia, which the host plant utilizes for its development.This is scientifically accurate hence we have marked option A as the correct option though according to Punjab textbooks, it is C i.e. 'Nitrates'.

Correct answer: Ammonia