Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

374 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

374 questions · page 12 of 38

111. The gynoecium consists of many free pistils in flowers of

  • A. Aloe
  • B. Tomato
  • C. Papaver
  • D. Michelia

Explanation: (d): Gynoecium is the female reproductive organ of a flower. It may be apocarpous (pistils separated) e.g., Michelia, or syncarpous (fused) e.g., tomato.

Correct answer: Michelia

112. Flowers are zygomorphic in

  • A. Mustard
  • B. Gulmohar
  • C. Tomato
  • D. Datura

Explanation: (b): Flowers of Gulmour have bilateral symmetry. So, they are called zygomorphic. Datura, mustard, and tomato have actinomorphic flowers.

Correct answer: Gulmohar

113. The ovary is half inferior in flowers of

  • A. Peach
  • B. Cucumber
  • C. Cotton
  • D. Guava

Explanation: (a): If the gynoecium is situated in the center and other parts of the flower are located on the rim of the thalamus almost at the same level, it is called perigynous. The ovary here is said to be half inferior, e.g., plum, rose, peach

Correct answer: Peach

114. Which one of the following pairs is wrongly matched while the remaining three are correct?

  • A. Penicillium - Conidia
  • B. Water hyacinth - runner
  • C. Bryophyllum - leaf buds
  • D. Sunflower - bulbils

Explanation: The pair that is wrongly matched is "Sunflower - bulbils." The pairs "Penicillium - conidia," "Water hyacinth - runner," and "Bryophyllum - leaf buds" are correctly matched based on the reproductive modes or characteristic features of the plants.

Correct answer: Sunflower - bulbils

115. Which one of the following figures represents the placentation in Dianthus?

  • A. Option-A
  • B. Option-B
  • C. Option-C
  • D. Option-D

Explanation: (b): The figure given in option (b) represents the free central placentation. In free central placentation, the ovary is unilocular and ovules are borne on the axis in the center of the ovary and septa are absent. It is seen in Dianthus and Primrose.

Correct answer: Option-B

116. Whorled, simple leaves with reticulate venation are present in

  • A. Calotropis
  • B. Neem
  • C. China rose
  • D. Alstonia

Explanation: (d): In Alstonia, five or more leaves arise from each node, so it shows a whorled phyllotaxy. The leaves are leathery, sessile, simple elliptical or ovate or wedge-shaped at the base. It is used in traditional medicines.

Correct answer: Alstonia

117. Sweet potato is homologous to

  • A. Potato
  • B. Colocasia
  • C. Ginger
  • D. Turnip

Explanation: Sweet potato is homologous to turnip as both are root vegetables i.e., both are root but modified for different functions. Sweet potato is a modified root for storage and vegetative propagation while turnip is modified stem for storage only.

Correct answer: Turnip

118. In unilocular ovary with a single ovule, the placentation is

  • A. Marginal
  • B. Basal
  • C. Free central
  • D. Axile

Explanation: (b): In the basal type of placentation the ovary is unilocular and ovules and generally reduced to one borne at the base of the ovary, e.g., Compositae

Correct answer: Basal

119. Keel is characteristic of the flowers of

  • A. Gulmohar
  • B. Cassia
  • C. Calotropis
  • D. Bean

Explanation: (d): The flowers of Family Papilionaceae have butterfly-shaped corolla (papilionaceous corolla). The posterior or outermost petal is the largest and is called standard or vexillum, two lateral petals are similar and generally clawed, are called wings or alae and the two anterior petals called keel are fused enclosing stamens and carpels. This type of petal arrangement is found in beans, grams, peas, Indigofera, etc

Correct answer: Bean

120. The ovary is half­inferior in the flowers of

  • A. Guava
  • B. Plum
  • C. Brinjal
  • D. Cucumber

Explanation: (b): If the gynoecium is situated in the center and other parts of the flower are located on the rim of the thalamus almost at the same level, it is called perigynous. The ovary here is said to be half inferior, e.g., plum, rose, peach

Correct answer: Plum