Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

374 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

374 questions · page 13 of 38

121. The technical term used for the androecium in a flower of China rose (Hibiscus rosa sinensis)

  • A. Monadelphous
  • B. Diadelphous
  • C. Polyandrous
  • D. Polyadelphous

Explanation: (a): China rose of Family Malvaceae possess numerous stamens. The filaments of stamens are united in one group thus forming a staminal tube around the style. Such stamens are called monadelphous.

Correct answer: Monadelphous

122. The scutellum observed in a grain of wheat or maize is comparable to which part of the seed in other monocotyledons?

  • A. Cotyledon
  • B. Endosperm
  • C. Aleurone layer
  • D. Plumule

Explanation: (a): Scutellum is the tissue in a grass wheat or maize seed that lies between the embryo and the endosperm. It is the modified cotyledon, being specialized for the digestion and absorption of the endosperm.

Correct answer: Cotyledon

123. Which one of the following is a xerophytic plant in which the stem is modified into a flat green and succulent structure?

  • A. Opuntia
  • B. Casuarina
  • C. Hydrilla
  • D. Acacia

Explanation: (a): Opuntia is a xerophytic plant that lives in a dry habitat. The plant has fleshy organs where water and mucilage are stored. The stem is modified into a flat green structure, therefore, Opuntia is also called phylloclades.

Correct answer: Opuntia

124. The aestivation of petals in the flower of cotton is correctly shown in

  • A. Option-A
  • B. Option-B
  • C. Option-C
  • D. Option-D

Explanation: (d): In cotton, china rose and lady's finger margins of sepals or petals overlap that of the next one this mode of arrangement (aestivation) is called twisted.

Correct answer: Option-D

125. The correct floral formula of soybean is

  • A. Option-A
  • B. Option-B
  • C. Option-C
  • D. Option-D

Explanation: (c): The plants belonging to the Family Fabaceae such as soybean, pea, sem, moong, gram, etc have the floral formula

Correct answer: Option-C

126. Consider the following four statements (i), (ii), (iii), and (iv), and select the right option for two correct statements.

  • A. (i) and (iii)
  • B. (i) and (ii)
  • C. (ii) and (iii)
  • D. (iii) and (iv)

Explanation: (b): Flowers in peas have diadelphous stamens. The floral formula for Solanaceae is

Correct answer: (i) and (ii)

127. A fruit developed from hypanthodium inflorescence is called

  • A. Sorosis
  • B. Syconus
  • C. Caryopsis
  • D. Hesperidium

Explanation: ( b): Syconous fruit develops from a hypanthium inflorescence, e.g..., Ficus. Hypanthium is a box-like inflorescence where the box is formed by the fleshy receptacle. It opens to the exterior by a single pore called the ostiole. The hollow pear-shaped fleshy receptacle encloses a number of minute male and female flowers, it becomes fleshy and forms the fruit.

Correct answer: Syconus

128. An example of axile placentation is

  • A. Dianthus
  • B. lemon
  • C. Marigold
  • D. Argemone

Explanation: (c: In marigold of Asteraceae the ovary is superior, 2 or 3 locular, placentation is axile,ovules 1 to many per locule, style 1, stigma 2 or 3 lobed.

Correct answer: lemon

129. Cotyledons and testa respectively are edible parts in

  • A. Walnut and Tamarind
  • B. French bean and Coconut
  • C. Cashew nut and Litchi
  • D. Groundnut and Pomegranate

Explanation: (d): Groundnut is dry, one chambered, one seeded fruit developing from a superior biorpoly carpellary ovary. The edible part is cotyledons and embryo lobe. Pomegranate is balausta type of fruit. The fruits develop from multilocular synca rpous inferior ovary. Testa is fleshy & edible.

Correct answer: Groundnut and Pomegranate

130. An example of a seed with endosperm, perisperm, and caruncle is

  • A. Coffee
  • B. Lily
  • C. Castor
  • D. Cotton

Explanation: (c): In castor seed, testa, and tegmen are united together. The seed coat is tough and bright due to scleroprotein. Over a narrower end, a brownish pad is found which is called a caruncle. The caruncle is a carbohydrate in nature. This protects micropyle and develops as an integumental outgrowth after fertilization. Below the seed coat, a very thin membrane is found over the kernel and called perisperm (the persistent nucellus). Below the perisperm, there is a large, white, swollen, and oily mass called endosperm.

Correct answer: Castor