Free Kingdom Fungi MCQs with Answers

236 Kingdom Fungi MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

236 questions · page 8 of 24

71. The stored food in fungi is usually droplets of:

  • A. Glucose
  • B. Glycogen
  • C. Starch
  • D. Protein

Explanation: Fungi store their food primarily as glycogen, which is similar to the storage mechanism in animals. This polysaccharide serves as an energy reserve. Glucose is a simple sugar used for immediate energy needs, not storage. Starch is a storage form of carbohydrates in plants, making it unsuitable for fungi. Proteins are not typically used by organisms as a primary storage of energy. This distinction is crucial in understanding the metabolic and storage strategies of different organisms.

Correct answer: Glycogen

72. Those fungi that can grow only on their living host and cannot be grown on available defined growth culture medium e.g. various mildews and most rust species are called?

  • A. Parasitic fungi
  • B. Facultative parasitic fungi
  • C. Obligate parasitic fungi
  • D. All of these

Explanation: Examples of obligate parasites are the downy mildews, the powdery mildews, and the rusts. Certain fungi form highly specialized parasitic relationships with insects. For example, the fungal genus Septobasidium is parasitic on scale insects (order Homoptera) that feed on trees.

Correct answer: Obligate parasitic fungi

73. Yeasts, the unicellular fungi belongs mostly to the group:

  • A. Deuteromycota
  • B. Zygomycota
  • C. Basidiomycota
  • D. Ascomycota

Explanation: Yeast is a eukaryotic organism that is single-celled and is classified under the kingdom of fungi. Most of the species of yeast reproduce asexually by budding. The most common species of yeast is the Saccharomyces cerevisiae which is used for fermentation and baking purpose. Ascomycetes are also called sac fungi because these fungi produce elongated sacs called asci. This is the largest subdivision of fungi and contains some very well-known genera such as Penicillium, Saccharomyces, Aspergillus, Neurospora, etc

Correct answer: Ascomycota

74. Yeast reproduces by:

  • A. Budding
  • B. Sperm
  • C. Fission
  • D. Conidia

Explanation: Yeasts reproduce mainly by budding. Budding is an asexual way of reproduction in which a bump on the parent yeast grows, detaches, and becomes a new organism.

Correct answer: Budding

75. Photosynthesis is absent in which of the following:

  • A. Bacteria
  • B. None of these
  • C. Seaweeds
  • D. Mushrooms

Explanation: Mushrooms do not have chlorophyll so they cannot photosynthesize. There are certain types of bacteria called photosynthetic bacteria that carry out photosynthesis.

Correct answer: Mushrooms

76. In rhizopus, zygote forms temporary, dormant, thick-walled resistant structure called:

  • A. Zygospore
  • B. Spore
  • C. Sporangia
  • D. Hydra

Explanation: Zygospore: This option is the correct answer. In Rhizopus, the zygote undergoes sexual reproduction and forms a temporary, dormant, thick-walled resistant structure called a zygospore. The zygospore is formed through the fusion of two specialized hyphae, and it serves as a survival structure during unfavorable conditions.

Correct answer: Zygospore

77. An association between two organisms benefiting both is called:

  • A. Commensalism
  • B. Parasitism
  • C. Predation
  • D. Symbiosis

Explanation: Option A is incorrect because Commensalism is relationship in which one organism is benefited other is neither benefited nor harm.Option B is incorrect because Parasitism is relationship in which a parasite live with host body get food and shelter and in return cause disease.Option C is incorrect because Predation is a relationship in which an animal feed on other animal and the animal feed is predator and animal that is caught and eaten is prey.Option D is correct since An association between two beneficial organisms is called symbiosis.

Correct answer: Symbiosis

78. Drug obtained from fungus used for lowing blood cholesterol is:

  • A. Lovastatin
  • B. Cyclosporin
  • C. Ergotin
  • D. Griseofulvin

Explanation: Option A is correct since Lovastatin is obtained from fungus and used for lowering blood cholesterol level. Option B is incorrect because Cyclosporin is used to prevent transplantation rejection and it is obtained from soil fungus. Option C is incorrect because Ergotin is used to relieve one kind of headache migraine. Option D is incorrect because Griseofulvin is used to inhibit fungal growth.

Correct answer: Lovastatin

79. Fungi store surplus food in the form of:

  • A. Cellulose
  • B. Glycogen
  • C. Starch
  • D. Both B and C

Explanation: Option A is incorrect because Fungi do not store food in form of cellulose.Option B is correct since Fungi store surplus food usually as lipid droplet or glycogen form.Option C is incorrect because Fungi do not store food in form of starch .Plants store food in form of starch.Option D is incorrect because Fungi do not store food in form of starch.

Correct answer: Glycogen

80. The ecological role of fungi as decomposers is paralleled only by:

  • A. Prions
  • B. Algae
  • C. Bacteria
  • D. Viruses

Explanation: Option A is incorrect because Prions are infectious proteins that cause infection in humans and cows. Option B is incorrect Algae have no role in decomposition. Option C is correct because The ecological role of fungi as decomposers is paralleled only by bacteria.Option D is incorrect because Viruses have no role in decomposition.

Correct answer: Bacteria