Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 44 of 92

431. The respiratory pigment found in chordates is:

  • A. Hemoglobin
  • B. None
  • C. Hemocyanin
  • D. Hemolymph

Explanation: Haemoglobin is an oxygen carrying respiratory pigment found in chordates. It is found in the erythrocytes of these animals.

Correct answer: Hemoglobin

432. Largest invertebrates are:

  • A. Bivalves
  • B. Squid
  • C. Snails
  • D. Spider

Explanation: Squids are the largest invertebrates among these options, so it is the correct answer.

Correct answer: Squid

433. Respiratory pigments present in mollusks are:

  • A. Chorophyll
  • B. Myoglobin
  • C. Hemocyanin
  • D. Carotene

Explanation: Hemocyanins are the respiratory pigments present in mollusks. They are basically proteins containing two copper atoms that bind to an oxygen molecule and carry oxygen throughout the organism's body.

Correct answer: Hemocyanin

434. The main difference between chordates and hemichordates is their:

  • A. Body cavity
  • B. Habitat
  • C. Deuterostomia
  • D. Nervous system

Explanation: The main difference between chordates and hemichordates is their nervous system. Chordates have a central nervous system whereas hemichordates have an epidermal nervous system.

Correct answer: Nervous system

435. Proglottids are present in:

  • A. Taenia
  • B. Schistosoma
  • C. Dugesia
  • D. Fascia

Explanation: Proglottids are reproductive segments in tapeworms and intestinal parasites such as Taenia saginata.

Correct answer: Taenia

436. Which one of the following Arthropods has simple eyes?

  • A. Crustacean
  • B. Spider
  • C. Mosquito
  • D. Butterfly

Explanation: Most of the arthropods, especially the members of classes Insecta (butterfly and mosquito) and Crustacea, have compound eyes. Arachnids, like spiders, are an exception; they have simple eyes. Spiders have eight eyes which provide an excellent panoramic view.

Correct answer: Spider

437. Which one of the following fish has lungs?

  • A. Eel
  • B. Shark
  • C. Goldfish
  • D. Dipnoi

Explanation: The order Dipnoi, also called the lungfish, belong to the class Osteichthyes and have both lungs and gills for the purpose of respiration.

Correct answer: Dipnoi

438. The fate of each blastopore is foretold in:

  • A. Echinoderms
  • B. Hemichordates
  • C. Chordates
  • D. Arthropods

Explanation: The fate of all cells is decided in Arthropods that are protostomes. They have determinate and spiral cleavage. Deuterostomes have indeterminate and radial cleavage. The 3 phyla included in this classification are Chordata, Hemichordata, and Echinodermata.

Correct answer: Arthropods

439. Which of the following contains mammary glands?

  • A. Metatheria
  • B. Eutheria
  • C. Prototheria
  • D. All of these

Explanation: Mammals belong to Mammalia, a class of kingdom Animalia, in which the newlyborns are nourished with milk from the mother's mammary glands. Prototheria, Metatheria, and Eutheria are the subclasses of Mammalia, so all of them possess mammary glands.

Correct answer: All of these

440. Aphid is a:

  • A. Bacteria
  • B. Virus
  • C. Parasite
  • D. Herbivore

Explanation: Aphids are herbivorous insects that suck nutrient-rich juices (sap) out of plants. Their common names are greenfly or blackfly.

Correct answer: Herbivore