Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 45 of 92

441. Which of the following animals is viviparous?

  • A. Eagle
  • B. Kiwi
  • C. Duck
  • D. Goat
  • E. Ostrich

Explanation: Viviparous animals are those species that directly give birth to their offspring. In viviparity, the embryo is developed inside the mother's body. They differ from oviparous animals which are egg-laying e.g birds and most species of reptiles.

Correct answer: Goat

442. Diploblastic organisms lack which layer?

  • A. Ectoderm
  • B. None of these
  • C. Endoderm
  • D. Mesoderm

Explanation: On the basis of germ layers, organisms are classified into two categories: Diploblastic Organisms: Have two layers namely ectoderm and endoderm. Diploblastic animals lack mesoderm and thus cannot generate body cavities. Triploblastic Organisms: Have three germ layers namely ectoderm, mesoderm and endoderm.

Correct answer: Mesoderm

443. Placenta develops in the embryonic stage in which mammals?

  • A. Eutherian
  • B. Metatheria
  • C. All mammals
  • D. Protheria

Explanation: In eutherians, embryo complete its embryonic development in the uterus. The placenta develops during pregnancy which serves as a connection between the mother and the fetus. Eutherians have a longer period of pregnancy as compared to metatherians. They are viviparous.

Correct answer: Eutherian

444. Water vascular system is present in which phylum:

  • A. Arthropoda
  • B. Mollusca
  • C. Echinoderms
  • D. Annelida

Explanation: Only echinoderms have a water vascular system (also known as the ambulacral system) that helps them in their living environment.

Correct answer: Echinoderms

445. The number of pairs of spiracles present in a cockroach is:

  • A. 25
  • B. 10
  • C. 20
  • D. 15

Explanation: A cockroach has 10 pairs of spiracles. In total there are 20 spiracles in a cockroach. Out of which two pairs are present in the thorax and 8 pairs are present in the abdomen region.

Correct answer: 10

446. The layer absent in diploblastic organisms?

  • A. Mesoderm
  • B. Endoderm
  • C. Mesenchyme
  • D. Ectoderm

Explanation: In diploblastic organisms only two germinal layers i.e. endoderm and ectoderm are present and mesoderm is absent. Mesoderm is a germ layer that is only found in triploblastic organisms. This germ layer gives rise to the bones, connective tissue, skeleton muscles, heart, and the urogenital system.

Correct answer: Mesoderm

447. Mammary glands are present in?

  • A. All of these
  • B. Eutheria
  • C. Metatheria
  • D. Prototheria

Explanation: All these classes of mammals have mammary glands through which they nourish their young ones. Prototheria are egg-laying mammals, Metatheria are marsupials that give birth to partially developed young ones and Eutheria are placental mammals that give birth to fully developed young ones.

Correct answer: All of these

448. Which one is not the characteristic of Kingdom Animalia?

  • A. All animals are ingestive heterotrophs
  • B. All animals are eukaryotes
  • C. It is the largest kingdom.
  • D. All animals develop from the dissimilar gametes i.e. large sperm and the small egg

Explanation: The sperm is smaller in size than the ovum. A, B and C are true characteristics of animals.

Correct answer: All animals develop from the dissimilar gametes i.e. large sperm and the small egg

449. Which of the following is not a characteristic feature of tapeworm?

  • A. Each body segment has two sets of male and female reproductive organs
  • B. The digestive tract develops from endodermal cells in the embryo
  • C. The body can be cut into two parts, which are mirror images of each other, in one plane only
  • D. None of these

Explanation: Tapeworms do not have a digestive system and are obligate parasites, obtaining nutrients directly from their host.

Correct answer: The digestive tract develops from endodermal cells in the embryo

450. Identify the characteristic of acoelomates.

  • A. Absence of mesoderm
  • B. Absence of brain
  • C. Coelom that is incompletely lined with a mesoderm
  • D. Solid-body without a cavity surrounding internal organs

Explanation: Acoelomates lack a coelom (neither true nor false/pseudocoelom). Hence they lack a cavity surrounding internal organs and have a solid body.

Correct answer: Solid-body without a cavity surrounding internal organs