Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 43 of 92

421. Which of the following is a viviparous animal?

  • A. Goat
  • B. Duck
  • C. Crocodile
  • D. All of these options are correct

Explanation: Option (a) suggests that a goat is a viviparous animal. This statement is correct. Goats are mammals, and like all mammals, they are viviparous. Viviparous animals give birth to live young that have developed inside the mother's body.

Correct answer: Goat

422. Porcupine is a mammal because:

  • A. The scales on its body are modified as spines for protection against predators
  • B. It lays eggs and has mammary glands
  • C. The fur on its body is modified as spines and it is warm-blooded
  • D. None of the above options are correct

Explanation: The reason why porcupines are classified as mammals is because they share the defining characteristics of mammals, such as having hair or fur, giving live birth, and being warm-blooded. They also possess mammary glands that produce milk to feed their young.

Correct answer: None of the above options are correct

423. Mantle in molluscs is present over which of the following regions?

  • A. Head
  • B. Dorsal muscular foot
  • C. Dorsal visceral foot
  • D. Both A and B

Explanation: Correct option is C. The mantle in molluscs is the dorsal body wall that hides the visceral body part. The flaps are protruding mantle out of its body. The epidermis of the mantle secretes calcium carbonate and conchiolin in many species of molluscs.

Correct answer: Dorsal visceral foot

424. Which of the following is an ovoviviparous animal?

  • A. Basking shark
  • B. Humans
  • C. Blue shark
  • D. All of these

Explanation: Blue sharks are ovoviviparous. In ovoviviparity, the eggs develop and hatch inside the mother's body, and the offspring are born live. However, the mother provides little or no nourishment to the developing embryos, as they rely on the egg yolk for sustenance.

Correct answer: Blue shark

425. Animals like starfish have small groups of neurons in each arm connected to a ring of neurons in the center. This type of nervous system is called _.

  • A. Centralized nervous system
  • B. Partially centralized nervous system
  • C. Diffuse nervous system
  • D. Partially diffuse nervous system

Explanation: The diffuse nervous system is the most primitive nervous system. In diffuse systems nerve cells are distributed throughout the organism, usually beneath the outer epidermal layer. Large concentrations of nerve cells-as in the brain-are not found in these systems, though there may be ganglia, or small local concentrations of neurons.

Correct answer: Diffuse nervous system

426. Subkingdom parazoa includes:

  • A. Annelida
  • B. Cnidaria
  • C. Porifera
  • D. Protozoa

Explanation: Parazoa is the animal sub-kingdom that includes organisms of the phyla porifera and placozoa. Sponges are the most weel known parazoa. They are aquatic organisms classified under the phylum porifera with about 15,000 species worldwide.

Correct answer: Porifera

427. Ascaris Lumbricoides is:

  • A. Present in stomach
  • B. An intestinal parasite
  • C. Present in ureter
  • D. Present in blood

Explanation: Ascaris is an intestinal parasite of humans. It is the most common human roundworm infection. The larvae and adult worms live in the small intestine and can cause intestinal disease. Ascariasis is caused by ingesting the worm's eggs. This can happen when hands or fingers that have contaminated dirt on them are put in the mouth, or by eating vegetables or fruits that have not been carefully peeled, washed, or cooked.

Correct answer: An intestinal parasite

428. Which of the following is not a parasite?

  • A. Porifera
  • B. Platyhelminths
  • C. Annelids
  • D. Nematode

Explanation: Annelids, nematodes, and platyhelminths are segmented, round, and flatworms respectively. Additionally, all three types of organisms have a parasitic mode of life for the most part. Porifera, also called sponges, are the simplest living organisms. They are aquatic and not parasitic in nature

Correct answer: Porifera

429. Encephalitis and dengue fever are caused by:

  • A. Rhabdovirus
  • B. Rhinovirus
  • C. Paramyxovirus
  • D. Arbovirus

Explanation: An arbovirus is one sub-type of viruses that are transmitted to humans and/or other vertebrates via arthropods, like dengue fever which is caused by the Aedes mosquito.

Correct answer: Arbovirus

430. Arthropods have jointed legs which means that:

  • A. None of these
  • B. Many joints in legs
  • C. No joints in legs
  • D. Soft body and joint to allow smooth movement

Explanation: Jointed appendages allow arthropods to have much greater flexibility and range of movement. Most of the exoskeleton in the body of arthropods is hard but it is softer and more bendable at these joints, which allows movement. In general, it is for protection but it also serves as a lever for the movement of muscles of jointed limbs. The chitin in the jaws is used for biting and crushing food. It also forms the lens of the compound eyes the copulatory organs and organs of defense and offense.

Correct answer: Soft body and joint to allow smooth movement