Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 118 of 313

1171. Which of the following is not a characteristic feature of tapeworm?

  • A. Each body segment has two sets of male and female reproductive organs
  • B. The digestive tract develops from endodermal cells in the embryo
  • C. The body can be cut into two parts, which are mirror images of each other, in one plane only
  • D. None of these

Explanation: Tapeworms do not have a digestive system and are obligate parasites, obtaining nutrients directly from their host.

Correct answer: The digestive tract develops from endodermal cells in the embryo

1172. Identify the characteristic of acoelomates.

  • A. Absence of mesoderm
  • B. Absence of brain
  • C. Coelom that is incompletely lined with a mesoderm
  • D. Solid-body without a cavity surrounding internal organs

Explanation: Acoelomates lack a coelom (neither true nor false/pseudocoelom). Hence they lack a cavity surrounding internal organs and have a solid body.

Correct answer: Solid-body without a cavity surrounding internal organs

1173. Centipedes belong to which class of arthropods?

  • A. Arachnida
  • B. Insecta
  • C. Myriapoda
  • D. Cephalopoda

Explanation: Centipedes belong to the class Myriapoda of Arthropoda. (myriapoda= many-legs)

Correct answer: Myriapoda

1174. Which of the following is not found in series protostomia?

  • A. Annelida
  • B. Mollusca
  • C. Arthropoda
  • D. Echinodermata

Explanation: The correct answer for this is "Echinodermata". Echinoderms, Chordates and Hemichordates all belong to deuterostomes which means that their anus develops first, while "Annelids", "Arthropods", and "Molluscs" are protostomes.

Correct answer: Echinodermata

1175. Which of the following is an example of a tetrapod?

  • A. Flesh fly
  • B. Blue-ringed octopus
  • C. Tarantula
  • D. Hummingbird

Explanation: Tetrapods are a superclass of animals that include all four limbed vertebrates (backboned animals) constituting the classes Amphibia (amphibians), Reptilia (reptiles), Aves (birds), Mammalia (mammals), and their direct ancestors.In the question, "Octopus" belongs to invertebrate phylum of Mollusca while tarantula and "flesh fly" belong to invertebrates arthropods so the correct option is "humming bird" belonging to class aves of vertebrates.

Correct answer: Hummingbird

1176. The fate of each blastomere is foretold. What will that cleavage be?

  • A. Spiral and indeterminate
  • B. Radial and indeterminate
  • C. Radial and determinate
  • D. Spiral and determinate

Explanation: A spiral and determinate cleavage is that in which the lines or planes of cleavage are not symmetrical between poles instead these are diagonal to the polar axis and produce unequal cells around the axis of polarity and all the blastomeres have determined role to play in the formations of embryo. The fate of each blastomere is foretold.

Correct answer: Spiral and determinate

1177. Which of the following is an oviparous animal?

  • A. Pigeon
  • B. Elephant
  • C. Sheep
  • D. Humans

Explanation: Sheep, 'elephants, and humans are all viviparous, In viviparity, the individual doesn't lay eggs and the embryo is formed inside the maternal body. 'Pigeon' is the only option here that's oviparous meaning it lays eggs that are hatched outside the body.

Correct answer: Pigeon

1178. Which of the following is the first group of invertebrates that have developed a closed circulatory system?

  • A. Nematodes
  • B. Arthropods
  • C. Annelids
  • D. Molluscs

Explanation: Annelids are the first and the only non-chordates to have a closed circulatory system.

Correct answer: Annelids

1179. The shell of the egg is leathery in appearance in which of the following?:

  • A. Amphibians
  • B. Birds
  • C. Prototherians
  • D. Reptiles

Explanation: Eggs laid by snakes generally have leathery shells which often adhere to one another. Snake belongs to Class Reptiles so the correct answer is reptiles.

Correct answer: Reptiles

1180. Animals like starfish have small groups of neurons in each arm connected to a ring of neurons in the centre. This type of nervous system is called _.

  • A. Centralized nervous system
  • B. Partially centralized nervous system
  • C. Diffuse nervous system
  • D. Partially diffuse nervous system

Explanation: The diffuse nervous system is the most primitive nervous system. In the diffuse system, nerve cells are distributed throughout the organism, usually beneath the outer epidermal layer.

Correct answer: Diffuse nervous system