Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 116 of 313

1151. Encephalitis and dengue fever are caused by:

  • A. Rhabdovirus
  • B. Rhinovirus
  • C. Paramyxovirus
  • D. Arbovirus

Explanation: An arbovirus is one sub-type of viruses that are transmitted to humans and/or other vertebrates via arthropods, like dengue fever which is caused by the Aedes mosquito.

Correct answer: Arbovirus

1152. Arthropods have jointed legs which means that:

  • A. None of these
  • B. Many joints in legs
  • C. No joints in legs
  • D. Soft body and joint to allow smooth movement

Explanation: Jointed appendages allow arthropods to have much greater flexibility and range of movement. Most of the exoskeleton in the body of arthropods is hard but it is softer and more bendable at these joints, which allows movement. In general, it is for protection but it also serves as a lever for the movement of muscles of jointed limbs. The chitin in the jaws is used for biting and crushing food. It also forms the lens of the compound eyes the copulatory organs and organs of defense and offense.

Correct answer: Soft body and joint to allow smooth movement

1153. The respiratory pigment found in chordates is:

  • A. Hemoglobin
  • B. None
  • C. Hemocyanin
  • D. Hemolymph

Explanation: Haemoglobin is an oxygen carrying respiratory pigment found in chordates. It is found in the erythrocytes of these animals.

Correct answer: Hemoglobin

1154. Largest invertebrates are:

  • A. Bivalves
  • B. Squid
  • C. Snails
  • D. Spider

Explanation: Squids are the largest invertebrates among these options, so it is the correct answer.

Correct answer: Squid

1155. Respiratory pigments present in mollusks are:

  • A. Chorophyll
  • B. Myoglobin
  • C. Hemocyanin
  • D. Carotene

Explanation: Hemocyanins are the respiratory pigments present in mollusks. They are basically proteins containing two copper atoms that bind to an oxygen molecule and carry oxygen throughout the organism's body.

Correct answer: Hemocyanin

1156. The main difference between chordates and hemichordates is their:

  • A. Body cavity
  • B. Habitat
  • C. Deuterostomia
  • D. Nervous system

Explanation: The main difference between chordates and hemichordates is their nervous system. Chordates have a central nervous system whereas hemichordates have an epidermal nervous system.

Correct answer: Nervous system

1157. Proglottids are present in:

  • A. Taenia
  • B. Schistosoma
  • C. Dugesia
  • D. Fascia

Explanation: Proglottids are reproductive segments in tapeworms and intestinal parasites such as Taenia saginata.

Correct answer: Taenia

1158. Which one of the following Arthropods has simple eyes?

  • A. Crustacean
  • B. Spider
  • C. Mosquito
  • D. Butterfly

Explanation: Most of the arthropods, especially the members of classes Insecta (butterfly and mosquito) and Crustacea, have compound eyes. Arachnids, like spiders, are an exception; they have simple eyes. Spiders have eight eyes which provide an excellent panoramic view.

Correct answer: Spider

1159. Which one of the following fish has lungs?

  • A. Eel
  • B. Shark
  • C. Goldfish
  • D. Dipnoi

Explanation: The order Dipnoi, also called the lungfish, belong to the class Osteichthyes and have both lungs and gills for the purpose of respiration.

Correct answer: Dipnoi

1160. The fate of each blastopore is foretold in:

  • A. Echinoderms
  • B. Hemichordates
  • C. Chordates
  • D. Arthropods

Explanation: The fate of all cells is decided in Arthropods that are protostomes. They have determinate and spiral cleavage. Deuterostomes have indeterminate and radial cleavage. The 3 phyla included in this classification are Chordata, Hemichordata, and Echinodermata.

Correct answer: Arthropods