All Free English MCQs with Answers

انگریزی

Every English question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

10318 questions · page 478 of 1032

4771. Identify the sentence structure. This summer, our vacation should be both exciting and restful.

  • A. Complex
  • B. Simple
  • C. Compound
  • D. Compound-complex

Explanation: The sentence has one independent clause with no dependent clauses, hence it is a simple sentence. A complex sentence has an independent clause and at least one dependent clause. A compound sentence has at least two independent clauses. A compound-complex sentence has at least two independent clauses and at least one dependent clause.

Correct answer: Simple

4772. Identify the sentence structure.How ridiculous this is!.

  • A. Declarative
  • B. Imperative
  • C. Interrogative
  • D. Exclamatory

Explanation: The sentence is "exclamatory" as strong feelings/ emotions are expressed and an exclamation mark is used. As the sentence does not have a command/ order hence it is not "imperative". It is not "declarative" as it does not express strong emotion with information. It is not "interrogative" as no questions are asked in the sentence and are not exclamatory as no strong feelings/ emotions are expressed.

Correct answer: Exclamatory

4773. What type of sentence is thisI have lost my way.

  • A. Declarative
  • B. Imperative
  • C. Interrogative
  • D. Exclamatory

Explanation: The sentence is declarative as information is stated and a statement is made. It is not imperative as there is no command/ order mentioned. It is not interrogative as no questions are asked in the sentence and are not exclamatory as no strong feelings/ emotions are expressed.

Correct answer: Declarative

4774. Identify the tense used in the underlined phrase."He bought a new house last month".

  • A. Present
  • B. Past
  • C. Future
  • D. None

Explanation: As the sentence talks about events in the past with words ('bought, last month') used, hence it is in the past tense.

Correct answer: Past

4775. What is the tense of this question?Was there anybody in when you called?

  • A. Present
  • B. Past
  • C. Future
  • D. None of these

Explanation: As the sentence is talking about an event in the past with the word 'called' being used, the sentence is in the past tense.

Correct answer: Past

4776. Which tense would you use for describing next year's holiday?

  • A. Present
  • B. Past
  • C. Future
  • D. None of these options are correct

Explanation: Future tense is used to describe actions or events that will happen in the future. Since next year refers to a time that has not yet arrived, it is logical to use the future tense to describe plans, intentions, or predictions.Example: "Next year, we will visit the mountains."This is the correct tense to use when describing next year's holiday because you're referring to something that will happen in the future.

Correct answer: Future

4777. "We missed our plane because we were late."What kind of sentence is this?

  • A. Complex
  • B. Simple
  • C. Compound
  • D. Compound-complex

Explanation: A sentence that has at least two independent clauses and at least one dependent clause is a compound-complex sentence. A sentence with one independent clause with no dependent clauses is a simple sentence. A complex sentence has an independent clause and at least one dependent clause. A compound sentence has at least two independent clauses. A complex sentence consists of an independent clause plus a dependent clause. (A dependent clause starts with a subordinating conjunction or a relative pronoun, and contains a subject and verb, but does not express a complete thought.) We missed our plane because we were late.

Correct answer: Complex

4778. What is the tense of this question?What are the shops like around here?

  • A. Present
  • B. Past
  • C. Future
  • D. None of these

Explanation: The tense of the question is the present simple tense. The question is in the present tense because the person is asking about the current state of the shops around here, so option A is the only correct answer.

Correct answer: Present

4779. Which tense would you use for talking about the area where you live?

  • A. Present
  • B. Past
  • C. Future
  • D. None of these

Explanation: We can use the present tense to talk about the area where you live and the word "live" describes a present tense.

Correct answer: Present

4780. What is the tense of this question? What will you do when this course finishes?

  • A. Present
  • B. Past
  • C. Future
  • D. None of these options are correct

Explanation: This sentence is in the future tense because it refers to an action that will happen later, after the course finishes.

Correct answer: Future