Free Kingdom Prokaryotae MCQs with Answers

512 Kingdom Prokaryotae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

512 questions · page 5 of 52

41. For respiratory metabolism, a bacterial cell membrane contains:

  • A. Proteins
  • B. Lipids
  • C. Enzymes
  • D. Chemicals

Explanation: Bacterial cells lack membrane-bound organelles such as mitochondria. Therefore, the enzymes needed for respiration are present in invaginations of the cell membrane, called 'Mesosomes'.

Correct answer: Enzymes

42. Which of the following is not a sterilization method for the control of bacteria?

  • A. Radiation
  • B. Filtration
  • C. High temperature
  • D. Antiseptic

Explanation: Option A:Sterilization by ionizing radiation, primarily by cobalt 60 gamma rays or electron accelerators, is a low-temperature sterilization method that has been used for a number of medical products (e.g., tissue for transplantation, pharmaceuticals, medical devices).Option B:Filtration is the first and only sterilization method that eliminates bacteria by separating the microorganisms from the sterilized medium, but unlike other sterilization methods, it doesn't kill or stop the bacteria's ability to reproduce. The way it works is actually very simple.Option C:Pressure serves as a means to obtain the high temperatures necessary to quickly kill microorganisms. Specific temperatures must be obtained to ensure the microbicidal activity. The two common steam-sterilizing temperatures are 121°C (250°F) and 132°C (270°F).Option D:Antiseptics are germicides applied to living tissue and skin; disinfectants are antimicrobials applied only to inanimate objects. In general, antiseptics are used only on the skin and not for surface disinfection, and disinfectants are not used for skin antisepsis because they can injure skin and other tissues. While antiseptics can be effective at reducing the number of bacteria, they are not typically used for sterilization, which aims to eliminate all microorganisms. Hence the correct option is option D

Correct answer: Antiseptic

43. A type of bacterial cell that is completely surrounded by flagella is called:

  • A. Diplococcus
  • B. Tetrad
  • C. Peritrichous
  • D. Monotrichous

Explanation: Diplococcus and Tetrad are some of the shapes of bacteria and are not related to flagella. Monotrichous means 1 flagella. Hence the correct answer is Option C peritrichous.

Correct answer: Peritrichous

44. The sex pili is formed in which of the following processes?

  • A. Sexual reproduction
  • B. Binary fission
  • C. Mitosis
  • D. Conjugation

Explanation: The following diagram shows reproduction by conjugation and it can be seen that the recipient forms a pilus at the end.

Correct answer: Conjugation

45. Under the microscope, the bacteria appear a bluish-purple color. Which class of bacteria are on the slide?

  • A. Helix
  • B. Around
  • C. Rod
  • D. Rigid helix

Explanation: c) Rod: The correct answer is option (c) "Rod." Rod-shaped bacteria are also known as bacilli. They have a cylindrical or rod-like shape. When stained using the Gram stain technique, some rod-shaped bacteria appear bluish-purple under the microscope. The color is a result of the Gram stain's interaction with the bacterial cell wall, which helps in the classification of bacteria based on their cell wall composition.

Correct answer: Rod

46. Bacteria that can only survive in the presence of oxygen?

  • A. Facultative anaerobes
  • B. Obligate aerobes
  • C. Obligate anaerobes
  • D. Facultative aerobes

Explanation: Obligate aerobes are bacteria that need oxygen to grow and multiply but cannot do so in the absence of oxygen.

Correct answer: Obligate aerobes

47. Bacteria that live in intestine and produce vitamin K belong to?

  • A. Vibrio
  • B. Cocci
  • C. Spirilla
  • D. Bacilli

Explanation: Menaquinones are the naturally occurring form of vitamin K identified in bacteria. Bacilli in intestine produce vitamin K.

Correct answer: Bacilli

48. The nucleoid is found only in certain species of:

  • A. Gram-positive bacteria
  • B. Both gram-positive and gram-negative bacteria
  • C. Gram-negative bacteria
  • D. All bacteria

Explanation: The nucleoid is the region of cytoplasm where the bacterial genetic material is found. It is present in all bacteria and is important for the organism's survival.

Correct answer: All bacteria

49. Pili are mainly found on certain species of:

  • A. All bacteria
  • B. Gram-negative bacteria
  • C. Both gram-positive and gram-negative bacteria
  • D. Gram-positive bacteria

Explanation: Pili can be found evenly around the surface of the cell, or localized to one or both of the poles. They are found in Gram-negative bacteria only.

Correct answer: Gram-negative bacteria

50. Cyanobacteria resemble photosynthetic eukaryotes because they have:

  • A. PS-I
  • B. None of these
  • C. PS-I and PS-II both
  • D. PS-II

Explanation: Cyanobacteria have two photosystems (PSI and PSII), and anoxygenic phototrophs have either PSI or PSII-like photosystems.

Correct answer: PS-I and PS-II both