Free Kingdom Prokaryotae MCQs with Answers

533 Kingdom Prokaryotae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

533 questions · page 27 of 54

261. In prokaryotes, the function of mitochondria is performed by which one of the following?

  • A. Mesosome
  • B. Periplasm
  • C. Ribosome
  • D. Plasmid

Explanation: Mesosome - Correct. In prokaryotic cells, mesosomes are infoldings of the plasma membrane that perform functions similar to mitochondria, such as cellular respiration.

Correct answer: Mesosome

262. Sterilization of blood products is carried out by?

  • A. Chemicals
  • B. Drying
  • C. Heat
  • D. Radiation

Explanation: Radiation - Correct. Gamma or UV radiation is used to sterilize blood products without damaging them.

Correct answer: Radiation

263. Extremely thin appendages helping during conjugation in bacteria:

  • A. Pili
  • B. Membrane
  • C. Flagella
  • D. Tentacle
  • E. Cilia

Explanation: The thin appendages that help bacteria in conjugation are pili. So option A is the correct answer.

Correct answer: Pili

264. Syphilis is caused by a bacteria called as:

  • A. Bacilli
  • B. Trichomonas
  • C. Neisseria gonorrhea
  • D. Genital herpes
  • E. Treponema palladium

Explanation: The correct answer is Option E. Syphilis is caused by a bacterium called Treponema pallidum. It is a spirochete bacterium that is transmitted through sexual contact or from mother to child during pregnancy. Treponema pallidum is the specific bacteria responsible for causing syphilis.

Correct answer: Treponema palladium

265. Photosynthetic bacteria liberate:

  • A. CO2
  • B. H2S
  • C. S
  • D. H
  • E. O

Explanation: In sulfur photosynthetic bacteria, the substance that donates hydrogen is hydrogen sulfide (H2S) and not water. Therefore there is no liberation of molecular oxygen, but there is a production of molecular sulfur (S2). (Oxygen and sulfur have same number of valence electrons.)

Correct answer: S

266. Bacteria having flagella all over the surface:

  • A. Lophotrichous
  • B. Peritrichous
  • C. Atrichous
  • D. Monotrichous
  • E. Diplotrichous

Explanation: Peritrichous bacteria are those that have flagella distributed all over their surface. The term "peritrichous" comes from the Greek words "peri", meaning "around", and "trichos", meaning "hair," indicating that the flagella are present around the entire surface of the bacterial cell. Source :

Correct answer: Peritrichous

267. _ are the structures formed by invagination of the plasma membrane and have been associated with cell division and DNA replication in prokaryotic cells.

  • A. Lysosomes
  • B. Mesosomes
  • C. Golgi bodies
  • D. Phragmoplasts

Explanation: Mesosomes are the structures formed by invagination of the plasma membrane and have been associated with cell division and DNA replication in prokaryotic cells.

Correct answer: Mesosomes

268. The cell wall of Bacteria is made up of:

  • A. Chitin
  • B. Murein
  • C. Cellulose
  • D. Hemicellulose

Explanation: Murein, also known as peptidoglycan, is the main component of bacterial cell walls. Murein provides rigidity and shape to the bacterial cell.

Correct answer: Murein

269. Number of layers present in Gram-negative bacterial cell wall:

  • A. One
  • B. Two
  • C. Three
  • D. Four

Explanation: The Gram-negative cell wall consists of 2 interconnected layers of peptidoglycan surrounded by an outer membrane. Peptidoglycan prevents osmotic lysis in the hypotonic environment in which most bacteria live

Correct answer: Two

270. Which of the following can be considered as waste products of bacteria?

  • A. Alcohol, acetic acid and lactic acid
  • B. Alcohol, potassium and sulphur
  • C. Alcohol, glycogen and phosphate
  • D. Glycogen, fat and potassium

Explanation: Prokaryotes mostly keep Alcohol, lactic acid and acetic acid as wastes. Thus, option A is appropriate.

Correct answer: Alcohol, acetic acid and lactic acid