Free Growth and Development MCQs with Answers

209 Growth and Development MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

209 questions · page 5 of 21

41. _ cells store surplus food and _ cells produce new cells for growth and development of the plant:

  • A. Parenchymatous, meristematic
  • B. Sclerenchymatous, chlorenchymatous
  • C. Phloem, Meristematic
  • D. Parenchymatous, Chlorenchymatous

Explanation: Parenchyma cells are thin-walled, unspecialized cells that are responsible for storing and synthesizing food in plants. Meristematic cells are undifferentiated cells that are capable of dividing and producing new cells for growth and development.

Correct answer: Parenchymatous, meristematic

42. Which phenomenon is shown in the following picture?

  • A. Abscission
  • B. Senescence
  • C. Apical dominance
  • D. Ripening

Explanation: As it can be seen in the diagram above the apical end is active and the lateral end is dormant. The apical bud is active, growing, and dominant as it can be seen growing far more than lateral buds. Therefore it can be said there is apical dominance in this plant.

Correct answer: Apical dominance

43. Which of the following is NOT a function of Abscisic acid?

  • A. Inhibits stem and root growth during drought
  • B. Closing of stomata during wilting
  • C. Inhibits flowering in long-day plants
  • D. Promotes bud initiation during growth season.

Explanation: Abscisic acid is the plant hormone, which is responsible for the dormancy of seeds and inhibition of seeds. It stimulates the closure of stomata and inhibits shoot growth and etc.

Correct answer: Promotes bud initiation during growth season.

44. Nutrition to egg in ovary is provided by which of the following?

  • A. Germ cells
  • B. Milk cells
  • C. Follicle cells
  • D. All of these

Explanation: Graafian follicle is a fluid-filled sac that surrounds the developing egg. It is located in the ovary and it is responsible for providing the egg with nutrients and protection.

Correct answer: Follicle cells

45. The living phloem, cork and cork cambium is collectively called:

  • A. Periderm
  • B. Protoderm
  • C. Peribleam
  • D. Bark

Explanation: The living phloem, cork and cork cambium is collectively called Bark.

Correct answer: Bark

46. To the end of the first trimesters, the embryo can now technically describe as a:

  • A. Zygote
  • B. Infant
  • C. Toddler
  • D. Fetus

Explanation: At the beginning of the 11th week of pregnancy, or the ninth week after conception, The baby's head still makes up about half of its length. However, The baby's body is about to catch up. The baby is now officially described as a fetus.

Correct answer: Fetus

47. Acetabularia crenulata has a _ shaped cap:

  • A. Irregular
  • B. Umbrella
  • C. Regular
  • D. Disc

Explanation: Acetabularia is a unicellular alga. It is 2 to 3 inches in length and inhabits European seawater. an It has a stalk with a characteristic cap and base containing nucleus. The two species of this alga are different in the shape of their cap. Acetabularia mediterranea has an umbrella-shaped cap, while acetabularia crenulata has an irregular head.

Correct answer: Irregular

48. Implantation of the embryo takes place in which week of pregnancy?

  • A. 1st
  • B. 2nd
  • C. 3rd
  • D. 4th

Explanation: In the second week of pregnancy, the zygote continues to divide and forms a ball of cells called a blastocyst. The blastocyst further develops as it moves down the fallopian tube and towards the uterus. By the end of the second week implantation of the blastocyst in the endometrium begins.

Correct answer: 2nd

49. In chick, development gives rise to:

  • A. Ectoderm & Endoderm
  • B. Ectoderm & Mesoderm
  • C. Mesoderm & Endoderm
  • D. Mesoderm only

Explanation: In chick, development gives rise to ectoderm and endoderm. In chick embryos, the ectoderm and endoderm cells ultimately give rise to different tissues and organs. Ectoderm cells generate the skin and neural tissue. Endoderm cells become the lining of the gastrointestinal and the respiratory tracts.

Correct answer: Ectoderm & Endoderm

50. Which one of the following generally acts as antagonist to gibberellins?

  • A. Zeatin
  • B. Ethylene
  • C. ABA
  • D. IAA

Explanation: Abscisic acid or ABA is an antagonist to gibberellins. This is discussed in the table given below:

Correct answer: ABA