Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 41 of 313

401. The formation of a resistant structure in Rhizopus is a consequence of:

  • A. Plasmogamy
  • B. Karyogamy
  • C. Heterokaryotization
  • D. Dikaryotization

Explanation: Answer is "Karygammy"Explanation: After karyogammy or diploidization, the diploid nucleus produces a resistant cyst around it and becomes resistant zygospore.

Correct answer: Karyogamy

402. Two individual organisms belong to the same species if they can:

  • A. Interbreed
  • B. Reproduce
  • C. Produce sterile offspring
  • D. Produce fertile offspring

Explanation: Answer is "Species"Explanation: A species is a group of natural population which can interbreed freely among themselves and produce fertile offspring, but are reproductively isolated from all other such groups in nature. So mere interbreeding and reproduction is not enough to be a species as occurs in horse and donkey, both belong to differents species but they can interbreed and produce mule.

Correct answer: Produce fertile offspring

403. Pick up the odd one:

  • A. Golden shower
  • B. Brinjal
  • C. Purging cassia
  • D. Gurmala

Explanation: Answer is "Brinjal"Explanation: See explanation of Q # 121.

Correct answer: Brinjal

404. Choose the wrong statement regarding AIDS:

  • A. AIDS is an immunodeficiency disease
  • B. It is caused by the retrovirus HIV
  • C. HIV selectively infects and kills B-lymphocytes
  • D. Retroviruses have RNA genomes that replicate DNA intermediate

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: HIV selectively infects and kills B-lymphocytes

405. Which of the following is present in all viruses?

  • A. DNA
  • B. Protein
  • C. RNA
  • D. Envelope

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: Protein

406. The shape of TMV is:

  • A. Spherical
  • B. Rod
  • C. Tadpole
  • D. Pyramidal

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: Rod

407. Receptors for attachment of HIV are present on:

  • A. Cell Wall
  • B. Cell Membrane
  • C. Tail Fibers
  • D. None

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: Cell Membrane

408. Viroid is infectious_.

  • A. Protein
  • B. DNA
  • C. Nucleoprotein
  • D. RNA

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: RNA

409. Infectious proteins are present in:

  • A. Gemini viruses
  • B. Prions
  • C. Viroids
  • D. Satellite viruses

Explanation: This option is correct because Prions are the infectious agents composed of abnormal misfolded proteins that have the ability to induce similar misfolding of normal proteins in the brain.

Correct answer: Prions

410. _ infection is caused by a viroid:

  • A. Hepatitis A
  • B. Hepatitis D
  • C. Mad Cow disease
  • D. Mysterious brain infection

Explanation: Hepatitis D (delta hepatitis) is caused by the hepatitis D virus (HDV), which is a unique RNA pathogen often classified with viroids because it is a small, circular RNA agent that requites hepatitis B virus for its replication and expression.

Correct answer: Hepatitis D