Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 40 of 313

391. Unlike plants and like animals, fungi lack:

  • A. Cell wall
  • B. Cellulose
  • C. Chitin
  • D. Definite nuclei

Explanation: Answer is "Cellulose"Explanation: Cellulose is found in the cell wall of plants and algae, fungi have chitinous cell wall. Animals cell lack cellulose as a structure component

Correct answer: Cellulose

392. Fungi resemble arthropods unlike the rest of the animals concerning:

  • A. Heterotrophic mode of nutrition
  • B. Absence of chloroplast
  • C. Presence of exoskeleton
  • D. The chemical found in external covering of the body

Explanation: Answer is "The chemical found in external covering of the body"Explanation: Fungi have chitinous cell wall as external covering and insects have chitinous exoskeleton as external covering.

Correct answer: The chemical found in external covering of the body

393. It has been estimated by mycologists that fungi and animals probably arose from:

  • A. Different ancestors
  • B. Common ancestors
  • C. Ingestive heterotrophs
  • D. Absorptive heterotrophs

Explanation: Answer is "Common ancestors"Explanation: As both animals and fungi are heterotrophs and both have chitin as a structural component.

Correct answer: Common ancestors

394. Mention some unique characteristic of the fungi:

  • A. Absorptive heterotrophic mode of nutrition
  • B. Occurrence of chitin
  • C. Capability of reproduction
  • D. Nuclear mitosis

Explanation: Answer is "Nuclear mitosis"Explanation: Nuclear mitosis is a unique feature of fungi as no other group of organisms carries out nuclear mitosis.

Correct answer: Nuclear mitosis

395. The body of fungus consists of:

  • A. Mycelium
  • B. Hyphae
  • C. Fruiting body
  • D. Rhizoids

Explanation: Answer is "Hyphae"Explanation: Hyphae are the structural units of fungi except yeast.

Correct answer: Mycelium

396. It is more resistant to decay than cellulose and lignin:

  • A. Glycogen
  • B. Amylose
  • C. Chitin
  • D. Amylopectin

Explanation: Answer is "Chitin"Explanation: Chitin in more resistant to decay than cellulose and lignin.

Correct answer: Chitin

397. The resting spore of fungi is called:

  • A. Ascospore
  • B. Basidiospore
  • C. Conidium
  • D. Zygospore

Explanation: Answer is "Zygospore"Explanation: Zygospore formed in zygomycota is a resistant body which can withstand the unfavorable conditions and upon arrival of favorable conditions starts germination.

Correct answer: Zygospore

398. Non-motile asexual spores produced uncovered on hyphal tips are called:

  • A. Teliospores
  • B. Basidiospores
  • C. Zygospores
  • D. Conidia

Explanation: Answer is "Conidia"Explanation: Conidia are also called naked spores as they lack any sporangial cover.

Correct answer: Conidia

399. The appearance of mold on Jams and jellies indicates the fungal resistance against:

  • A. Extreme pH
  • B. Immense osmotic pressure
  • C. Decomposition
  • D. Desiccation

Explanation: Answer is "Immense osmotic pressure"Explanation: Jams and jellies are hyperosmotic media with saturation level of sugar and to grow in such medium requires immense osmotic resistance.

Correct answer: Immense osmotic pressure

400. The fruiting body of a mushroom is called:

  • A. Ascocarp
  • B. Basidiocarp
  • C. Mycelium
  • D. Thalamus

Explanation: Answer is "Basidiocarp" Explanation: As mushroom (Agaricus) belongs to basidiomycota its fruiting body is called basidiocarp which bear basidia and basidiospores.

Correct answer: Basidiocarp