Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 36 of 313

351. Give an example of edible fungi:

  • A. Agaricus sp.
  • B. Tuber sp.
  • C. Morchella esculenta
  • D. Agaricus sp., Morchella esculenta and Tuber sp.

Explanation: Answer is "Agaricus sp., Morchella esculenta and Tuber sp."Explanation: All of them are edible.

Correct answer: Agaricus sp., Morchella esculenta and Tuber sp.

352. Give an example of poisonous mushrooms:

  • A. Death cap/death angel
  • B. Saccharomyces cerevisiae
  • C. Jack - O Lantern
  • D. Death cap/death angel and Jack - O Lantern

Explanation: Answer is "Death cap / death angel and Jack O Lantern"Explanation: These are poisonous fungi having strong neurotoxins.

Correct answer: Death cap/death angel and Jack - O Lantern

353. Some species of _ are used for producing soya sauce and soya paste from soya beans.

  • A. Penicillium
  • B. Aspergillus
  • C. Yeast
  • D. Neurospora

Explanation: Answer is "Aspergillus"Explanation: It produces some highly proteolytic enzymes which breakdown the grain proteins

Correct answer: Aspergillus

354. Penicillin is dominated from:

  • A. Saccharomyces cerevisiae
  • B. Penicillium griseofulvum
  • C. Penicillium notatum
  • D. Neurospora crassa

Explanation: Answer is "Penicillium notatum"Explanation: Historically it happened so.

Correct answer: Penicillium notatum

355. It is used in organ transplantation to prevent transplant rejection:

  • A. Lovastatin
  • B. Cyclosporine
  • C. Penicillium
  • D. Griseofulvin

Explanation: Answer is "Cyclosporine"Explanation: It is an immunosupressent.

Correct answer: Cyclosporine

356. Lovastatin is used for:

  • A. Lowering blood cholesterol
  • B. Relief in migraine
  • C. Preventing transplant rejection
  • D. Inhibiting fungal growth

Explanation: Answer is "Lowering blood cholesterol"Explanation: It is an inhibitor of that enzyme which is associated with cholesterol anabolism.

Correct answer: Lowering blood cholesterol

357. Griseofulvin is used for:

  • A. Lowering blood cholesterol
  • B. Relief in migraine
  • C. Preventing transplant rejection
  • D. Inhibiting fungal growth

Explanation: Answer is "Inhibiting fungal growth"Explanation: It makes the cells resistant to fungal infections.

Correct answer: Inhibiting fungal growth

358. Massive quantities of antibiotics are being prepared and used, which are followed by the widespread problems of:

  • A. Drug resistance in microorganisms
  • B. Drug addiction in microorganisms
  • C. Drug sensitivity in microorganisms
  • D. Intoxication in human being

Explanation: Answer is "Drug resistance in microorganisms"Explanation: Widespread use of antibiotics and easy availability are causes of increased microbial resistance against antibiotics.

Correct answer: Drug resistance in microorganisms

359. These are the first eukaryotes to be used by genetic engineers:

  • A. Lichen
  • B. Yeast
  • C. Mycorrhizae
  • D. Rhizopus

Explanation: Answer is "Yeast"Explanation: Various yeast species have been genetically engineered to produce various drugs; Saccharomyces cervisiae is a simple eukaryotic cell, serving as a model for all eukaryotes. It is easy to genetically engineer. Its physiology, metabolism and genetics are amendable for use in harsh industrial conditions. A wide variety of chemicals of different classes can be produced by engineered yeast, including phenolics, isoprenoids, alkaloids and polyketides. About 20% biopharmaceuticals are produced by Saccharomyces cervisiae, including insulin, vaccine for hepatitis and human serum albumin.

Correct answer: Yeast

360. A functional artificial chromosome was made in:

  • A. Aspergillus fumigatus
  • B. Saccharomyces cerevisiae
  • C. Penicillium notatum
  • D. Penicillium griseofulvin

Explanation: Answer is "Saccharomyces cervisae"Explanation: Yeast artificial chromosomes (YACs) are genetically engineered chromosomes derived from the DNA of the yeast Saccharomyces cervisae, which is then ligated into a bacterial plasmid.

Correct answer: Saccharomyces cerevisiae