Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 27 of 313

261. Which virus that infects humans has no vector and is unable to survive outside human body?

  • A. Polio virus
  • B. Mumps virus
  • C. Chicken pox virus
  • D. All of these

Explanation: All viruses cause infection in human beings and get transferred by specific vector. Viruses always depends on living host for their survival.

Correct answer: All of these

262. Polio vaccine is given by:

  • A. Spray
  • B. Tablets
  • C. Oral drops
  • D. Local application

Explanation: Live vaccine of polio is given orally, while killed vaccines given by injection.

Correct answer: Oral drops

263. Which of the following is the simplest forms of pathogens causing disease?

  • A. Viruses
  • B. Prions
  • C. Fungus
  • D. Amoeba

Explanation: Prions are simplest form of pathogens because they are only proteins structurally. Viruses are nucleoproteins. Fungi is multicellular and eukaryotic organisms. Amoeba is eukaryotic and unicellular organism.

Correct answer: Prions

264. Which is not a viral disease?

  • A. AIDS
  • B. Malaria
  • C. Chicken pox
  • D. Influenza

Explanation: Malaria is caused by Plasmodium which is animal like protist.

Correct answer: Malaria

265. Oral herpes is caused by:

  • A. HIV
  • B. HCV
  • C. HSV-2
  • D. HSV-I

Explanation: The causative agent of oral herpes is Herpes Simplex Virus type 1.

Correct answer: HSV-I

266. Which of the following diseases is caused by a viroid?

  • A. AIDS
  • B. Hepatitis B
  • C. Hepatitis C
  • D. Hepatitis D

Explanation: The only known human disease caused by a viroid is hepatitis D.

Correct answer: Hepatitis D

267. _ is known to cause cancers in animals.

  • A. Polio virus
  • B. HBV
  • C. HIV
  • D. Rous sarcoma virus

Explanation: Rous sarcoma virus (RSV) is an Oncovirus, which is known to cause sarcomas (tissue cancers) in fowls.

Correct answer: Rous sarcoma virus

268. Major Cells that are infected by HIV are:

  • A. B-lymphocytes
  • B. T-Helper cells
  • C. Natural killer cells
  • D. T-Lymphocytes

Explanation: HIV attacks on specific type of immune cell in the body, known as T-helper cells. When HIV destroys these cells, then it becomes difficult for the body to fight against the infections.

Correct answer: T-Helper cells

269. It acts as a template strand for reverse transriptase:

  • A. Viral DNA
  • B. Host DNA
  • C. Viral RNA
  • D. T-Lymphocytes

Explanation: HIV is equipped with reverse transcriptase along with the other essential enzymes. Reverse transcriptase is responsible for reverse transcription, during which viral genomic ssRNA is converted into viral dsDNA in the cytoplasm of herlper T-cells.

Correct answer: Viral RNA

270. Attachment of HIV DNA with host DNA is done via action of:

  • A. lntegrase
  • B. Reverse transcriptase
  • C. Protease
  • D. Nuclease

Explanation: HIV integeration is the insertion of HIV genetic material into the genome of the infected cell. This process is completed with the help of integrase.

Correct answer: lntegrase