Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 26 of 313

251. HAV is transmitted through:

  • A. Blood
  • B. Scrum
  • C. Fecal oral route
  • D. Syringes

Explanation: The virus spreads by the fecal-oral route, and infections often occur in conditions of poor sanitation and overcrowding.

Correct answer: Fecal oral route

252. Poliomyelitis affects:

  • A. Sensory neuron
  • B. Brain
  • C. Motor neuron
  • D. Muscles

Explanation: Poliovirus replicates in oropharynx, intestine and spread through blood to nervous system. Poliovirus replicates in motor neuron localed in spinal cord. Death of these cell result in paralysis.

Correct answer: Motor neuron

253. Small pox is caused by poxvirus which is:

  • A. DNA Naked Virus
  • B. RNA Enveloped Virus
  • C. RNA Naked Virus
  • D. DNA Enveloped Virus

Explanation: Poxvirus is DNA enveloped virus, which caused epidemic in the past causing samII pox, but now this disease, has been eradicated from the world.

Correct answer: DNA Enveloped Virus

254. Mad cow disease is caused by:

  • A. Virus
  • B. Virion
  • C. Viroid
  • D. Prion

Explanation: Prions are infectious particles made up of only proteins containing information for replication and cause mad cow infection and mysterious brain infection in man.

Correct answer: Prion

255. Hepatitis C is also known as:

  • A. Infections Hepatitis
  • B. Scrum Hepatitis
  • C. Infusion Hepatitis
  • D. Delta Hepatitis

Explanation: Hepatitis C virus is RNA enveloped virus that causes infusion hepatitis. Hepatitis A is known as infectious hepatitis, while the common name of hepatitis B is scrum hepatitis.

Correct answer: Infusion Hepatitis

256. Pigs are reservoir for:

  • A. Hepatitis A
  • B. Hepatitis B
  • C. Hepatitis C
  • D. Hepatitis E

Explanation: Most recent work of Halbur and coworker (2001) reveals that pig could be the source of infection of hepatitis E.

Correct answer: Hepatitis E

257. The enzyme involved in viral replication are synthesized:

  • A. By the host cell
  • B. On the interior surface of viral membrane
  • C. On the viral ribosomes
  • D. On the interior surface of viral coat

Explanation: Viruses are obligate intracellular parasites. They use host biosynthetic machinery for protein synthesis.

Correct answer: By the host cell

258. Ribavirin is used to treat:

  • A. Hepatitis C
  • B. Hepatitis B
  • C. Hepatitis A
  • D. Hepatitis D

Explanation: Ribavirin is an antiviral medication used in combination with other drugs to treat Hepatitis C. It is often part of a regimen for managing chronic Hepatitis C infections.

Correct answer: Hepatitis C

259. Virus that affects genital organs:

  • A. HCV
  • B. HSV
  • C. HIV
  • D. Pox virus

Explanation: Different viruses attack different parts of human body such as hepatitis virus affects liver and polio virus affects nervous system. There are two types of herpes simplex viruses. HSV-1 affects lips and mouth parts and is called oral herpes. HSV-2 damages genital organs and is called as genital herpes.

Correct answer: HSV

260. Which of the following pair of diseases is viral?

  • A. Rabies, Measles
  • B. Cholera, Tuberculosis
  • C. Typhoid, Tetanus
  • D. AIDS, Syphilis

Explanation: Cholera, typhoid, tuberculosis, syphilis and tetanus are bacterial diseases.

Correct answer: Rabies, Measles