Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 143 of 313

1421. Largest vertebrates are:

  • A. Elephants
  • B. Whales
  • C. Sharks
  • D. Anacondas

Explanation: Whales are the correct answer because it doesn't have muscles and can easily swim in large water bodies. Anacondas isn't the answer because despite them being a vertebrate, they are not the largest. Rest 2 are invertebrates.

Correct answer: Whales

1422. Haemoglobin is found in plasma of :

  • A. Earthworm
  • B. Sparrow
  • C. Humans
  • D. Lizard

Explanation: Haemoglobin is a protein found in the red blood cells of many animals, including humans. It is responsible for transporting oxygen from the lungs to the rest of the body and returning carbon dioxide from the body to the lungs. In humans, haemoglobin is contained within the red blood cells, which are suspended in the blood plasma. While earthworms do have haemoglobin, it is dissolved in their blood plasma, unlike in humans where it is contained within cells. Birds and reptiles, such as sparrows and lizards, also have red blood cells that contain haemoglobin, rather than having it directly in the plasma.

Correct answer: Humans

1423. Ancestors to animals:

  • A. Protozoan
  • B. Algae
  • C. Slime molds
  • D. Bacteria

Explanation: Protozoans are considered ancestors of animals because they transitioned to multicellular organisms early in evolution. They marked the emergence of the animal kingdom.

Correct answer: Protozoan

1424. To biologists a fish is a:

  • A. Crayfish
  • B. Jellyfish
  • C. Vertebrate
  • D. Starfish

Explanation: Answer is "Vertebrate"Explanation: A sliver fish (Lepsima saccharina) is small primitive wingless insect. Crayfish are fresh water crustaceans resembling small lobsters. Starfish is an echinoderm. However, dogfish (Squalis achanthias) belongs to squalidae family of sharks.

Correct answer: Vertebrate

1425. Which one of the following is not a parasitic adaptation?

  • A. Development of adhesive organs
  • B. Loss of digestive organs
  • C. Loss of reproductive capacity
  • D. Loss of unnecessary sense organs

Explanation: Parasitism is a relationship between two living organisms of different species in which one organism called a parasite obtains its food directly from another living organism called the host. The parasite spends a part or whole of its life either on or inside the body of the host. The general parasitic adaptations are (i) anaerobic respiration in internal parasites, (ii) loss of certain organs, (iii) presence of adhesive organs, (iv) excessive multiplication, (v) resistant cysts and eggs for the safe transfer of their progeny to new hosts and (vi) well developed and complicated reproductive organs.

Correct answer: Loss of unnecessary sense organs

1426. In which of the following animals is a dimorphic nucleus found?

  • A. Amoeba proteus
  • B. Trypanosoma gambiense
  • C. Plasmodium vivax
  • D. Paramecium caudatum

Explanation: Dimorphic nucleus means that two types of nuclei are present in P. caudatum - a large macronucleus and a small micronucleus. The macronucleus is roughly kidney shaped with an inconspicuous nuclear membrane. The macronucleus is the somatic or vegetative nucleus that controls the day to day metabolic activities of the cell. The micronucleus is lodged in a depression on the surface of the macronucleus. It is usually spherical, with a nuclear membrane and with diploid number of chromosomes. It controls the reproductive activities of the organism. Amoeba, Trypanosoma and Plasmodium have only one nucleus.

Correct answer: Paramecium caudatum

1427. The function of the contractile vacuole in protozoa is:

  • A. Osmoregulation
  • B. Reproduction
  • C. Locomotion
  • D. Digestion of food

Explanation: The function of contractile vacuole is osmoregulatory. Water in freshwater protozoa enters the organism by endosmosis and during feeding. If the organism does not possess a mechanism to get rid of this excess water, it will swell to the point of rupture and dissolution. The mechanism which is assumed to affect water regulation is the contractile vacuole. The vacuole periodically increases in volume (diastole) to get filled with water and contracts (systole) to discharge its water content to the surrounding environment.

Correct answer: Osmoregulation

1428. Penguin are usually present in _

  • A. Australia
  • B. Antarctica
  • C. Africa
  • D. America

Explanation: Penguins are a group of aquatic, flightless birds living almost exclusively in Antarctica. All penguins are countershaded, i.e they have a white underside and a dark (mostly black) upperside. This is for camouflage.

Correct answer: Antarctica

1429. Acoclomates do not lack:

  • A. Coelom
  • B. Mesoderm
  • C. Special transport system
  • D. Coelomic fluid

Explanation: Acoelomates are triploblastic animals in which all the three germinal layers ectoderm. mesoderm and endoderm are present.

Correct answer: Mesoderm

1430. The following group is the an example of acoelomates:

  • A. Platyhelminthes
  • B. Aschelminthes
  • C. Molluscs
  • D. Annelids

Explanation: Examples of acoelomates are found phylum Platyhelminthes, commonly known as flatworms. These invertebrate animals are unsegmented worms with bilateral symmetry.

Correct answer: Platyhelminthes