Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 142 of 313

1411. _ do not perform photosynthesis:

  • A. Animals
  • B. Bacteria
  • C. Pinetree
  • D. Spirogyra

Explanation: Only animals do not contain chloroplasts and cannot synthesize. All the other options can.

Correct answer: Animals

1412. Opossum, Kangroo and tasmanian wolf are example of:

  • A. Metatheria
  • B. Prototheria
  • C. Eutheria
  • D. None of the above

Explanation: Metatheria are group of organisms that give birth to underdeveloped yound, that complete their developement in a pouch on the mother's belly. All the above organisms show this habit and are, therefore, known as Metatheria.

Correct answer: Metatheria

1413. Most flatworms are:

  • A. Endoparasite
  • B. Ectoparasite
  • C. Pesuodparasite
  • D. External parasite

Explanation: Most flatworms are endoparasite i.e. they live inside the body of their host. Some flatworms, on the other hand are free-living.

Correct answer: Endoparasite

1414. Which of the following are characterstics of mollusca?

  • A. Segmented body
  • B. Closed circulatory system
  • C. Muscular foot
  • D. All of the above

Explanation: Mollusca is a phylum of invertebrates that are characterized by a soft, unsegmented body, a mantle, a visceral mass, and a foot. They have a wide range of body plans, but they all share some common features.

Correct answer: Muscular foot

1415. Polychaeta are present in:

  • A. Echinodermata
  • B. Annelida
  • C. Arthropoda
  • D. Mollusca

Explanation: Polychaeta are present in Annelida. polychaetes are a class of annelids, called Polychaeta, and they are one of the main groups within the phylum Annelida. They are commonly known as bristle worms because they have many setae (bristles) on their body segments.

Correct answer: Annelida

1416. It is not a characteristics of kingdom animalia:

  • A. All animals are Ingestive heterotrophs
  • B. All animals are eukaryotes
  • C. It is largest kingdom
  • D. All animals develop from two dissimilar gametes

Explanation: "All animals develop from two dissimilar gametes" is not a characteristic of the kingdom Animalia. In many animal species, including some simpler ones, the gametes (sperm and egg) are indeed dissimilar in terms of size and sometimes even function. However, this is not a universal characteristic for all animals.

Correct answer: All animals develop from two dissimilar gametes

1417. Which of them excretes in form of uric acid?

  • A. Birds
  • B. Human
  • C. Frog
  • D. None of these

Explanation: The answer is birds. Birds, reptiles, and some insects excrete uric acid,Uric acid is a less toxic form of nitrogenous waste than ammonia, and it is easier to excrete in water-limited environments.

Correct answer: Birds

1418. Which phylum is considered the largest?

  • A. Arthropoda
  • B. Mollusca
  • C. Annelids
  • D. Platyhelminthes

Explanation: The phylum Arthropoda is considered the largest phylum in the animal kingdom, with over 1.5 million known species. This phylum includes insects, spiders, crabs, lobsters, and many other familiar animals.

Correct answer: Arthropoda

1419. Jelly fish belong to:

  • A. Deuterostomes
  • B. Protostomes
  • C. Triploblastic
  • D. Diploblastic

Explanation: Due to having a simple body and a radial symmetry, Jelly fish belong to diploblastic group. This is correct. Jellyfish belong to diploblastic animals because they have two germ layers-ectoderm and endoderm-and exhibit radial symmetry. Their body structure is simple, without true mesoderm.

Correct answer: Diploblastic

1420. Placenta develops in embryonic state in:

  • A. Prototheria
  • B. Methatheria
  • C. All mammals
  • D. Eutheria

Explanation: The development of the placenta in eutherian animal occurs during the fetal stage rather than the embryonic stage.

Correct answer: Eutheria