Free Kingdom Protista MCQs with Answers

222 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

222 questions · page 8 of 23

71. Which of the following is not a symptom of malaria?

  • A. Headache
  • B. Muscular pains
  • C. Constipation
  • D. Chills
  • E. Flu

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Constipation

72. Chlorella is fresh water:

  • A. Bacterium
  • B. Virus
  • C. Fungus
  • D. Alga
  • E. Plant

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Alga

73. Many _expel large amount of water by special structures called contractile vacuoles:

  • A. Porifera
  • B. Fish
  • C. Echinoderm
  • D. Protozoa

Explanation: Contractile vacuoles are organelles found in single-celled uni-organisms such as protists, especially those living in freshwater environments.

Correct answer: Protozoa

74. Sleeping sickness in humans is caused by:

  • A. Trypanosoma
  • B. Anopheles
  • C. Plasmodium
  • D. Andes

Explanation: Sleeping sickness, also known as African trypanosomiasis, is caused by various species of Trypanosoma parasites, with Trypanosoma brucei being the primary causative agent. It is transmitted to humans through the bite of infected tse tse flies.

Correct answer: Trypanosoma

75. Which of the following organisms possesses characteristics of both plants and animals?

  • A. Euglena
  • B. Paramecium
  • C. Bacteria
  • D. Mycoplasma

Explanation: Euglenoids have at various times been classiied in the plant kingdom (with algae) and in animal kingdom (in protozoans). Based on molecular data, euglenoids are thought to be closely related to zoolagellates. They are plant like in their pigments. However, some photosynthetic euglenoids lose their chlorophyll when grown in dark and obtain their nutrients heterotrophically by ingesting organic matter. Other species of euglenoids are always colourless and heterotrophic.

Correct answer: Euglena

76. In protozoa like Amoeba and Paramecium, the organ for osmoregulation is:

  • A. Contractile vacuole
  • B. Mitochondria
  • C. Nucleus
  • D. Food vacuole.

Explanation: The function of contractile vacuole is osmoregulatory. Water in freshwater protozoa enters the organism by endosmosis and during feeding. If the organism does not possess a mechanism to get rid of this excess water, it will swell to the point of rupture and dissolution. The mechanism which is assumed to effect water regulation is the contractile vacuole. The vacuole periodically increases in volume (diastole) to get filled with water and contracts (systole) to discharge its water content to the surrounding environment.

Correct answer: Contractile vacuole

77. The chief advantage of encystment of an Amoeba is:

  • A. The ability to survive during adverse physical conditions
  • B. The ability to live for some time without ingesting food
  • C. Protection from parasites and predators
  • D. The chance to get rid of accumulated waste products.

Explanation: Amoeba forms a cyst and reproduces by multiple fission during adverse environmental conditions. The animal secretes a three layered, protective, chitinous cyst around it and becomes inactive. Inside the cyst, the nucleus repeatedly divides to form several daughter nuclei, which arrange themselves near the periphery. Each daughter nucleus becomes enveloped by a small amount of cytoplasm, thus forming a daughter amoeba, called amoebula or pseudopodiospore. When favourable conditions arrive, the cyst breaks off liberating the young pseudopodiospores, each with fine pseudopodia. They feed and grow rapidly to become adults and lead an independent life.

Correct answer: The ability to survive during adverse physical conditions

78. Which one of the following had listed 27 phyla to protista due to their diversity?

  • A. Whittaker
  • B. Margulis
  • C. Schwartz
  • D. Both b and c

Explanation: Schwartz, along with Margulis, is credited with listing 27 phyla to protists, highlighting their diversity.

Correct answer: Schwartz

79. Ceratium is an example of?

  • A. Euglena
  • B. Diatoms
  • C. Brown algae
  • D. Dinoflagellates

Explanation: Ceratium belongs to the group of dinoflagellates, which are unicellular protists known for their two flagella, cellulose plates, and sometimes complex body shapes.

Correct answer: Dinoflagellates

80. What are the closest relatives of fungi?

  • A. Animals
  • B. Brown algae
  • C. Slime molds
  • D. Vascular plants

Explanation: Slime molds, particularly those classified as myxomycetes, share several characteristics with fungi, including a similar life cycle and the ability to decompose organic material. This makes them the closest relatives to fungi within the Protista kingdom.

Correct answer: Slime molds