Free Kingdom Protista MCQs with Answers

222 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

222 questions · page 6 of 23

51. Micronucleus & macronucleus are present in classes:

  • A. Flagellata & Sarcodina
  • B. Flagellata & Suctoria
  • C. Ciliata & Sporozoa
  • D. Ciliata & Suctoria
  • E. Suctoria & Sporozoa

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Ciliata & Suctoria

52. "Body bearing a group of delicate cytoplasmic tentacles which are pointed to pierce their prey" is characteristic of class:

  • A. Flagellata
  • B. Sarcodina
  • C. Ciliata
  • D. Suctoria
  • E. Sporozoa

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Suctoria

53. Sporozoans have:

  • A. Both locomotory organelles and contractile vacuoles
  • B. Locomotory organelles but not contractile vacuoles
  • C. Contractile vacuoles but not locomotory organelle
  • D. Neither locomotory organelle nor contractile vacuoles
  • E. All are incorrect

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Neither locomotory organelle nor contractile vacuoles

54. Plasmodium is a malarial parasite included in class:

  • A. Flagellata
  • B. Sarcodina
  • C. Sporozoa
  • D. Ciliata
  • E. Suctoria

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Sporozoa

55. Acineta tuberose is an example of class:

  • A. Flagellata
  • B. Sarcodina
  • C. Sporozoa
  • D. Ciliate
  • E. Suctoria

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Suctoria

56. Which of the following statements is incorrect regarding the life cycle of plasmodium?

  • A. Life cycle completed in two hosts: man & female Anopheles mosquito
  • B. Man serves as primary host
  • C. Mosquito serves as a secondary host
  • D. The asexual cycle completes in mosquitoes
  • E. The sexual cycle completes in mosquito

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: The asexual cycle completes in mosquitoes

57. Asexual cycle of:

  • A. Is completed in mosquito
  • B. In pre-erythrocytic stage, the sporozoites takes about 2 hours to invade the hepatic cells
  • C. In the liver, the sporozoites grow for a number of days and become a schizont
  • D. Schizonts in the liver divide to form merozoites
  • E. Exoerythrocytics are present in post erythrocytic phase

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Schizonts in the liver divide to form merozoites

58. Asexual cycle of Plasmodium in man comprises of phases [In order]:

  • A. Erythrocytic phase ⟶ Pre-crythrocytic phase ⟶ Garnogony ⟶ Post-erythrocytic phase
  • B. Erythrocytic phase ⟶ Gamogony ⟶ Pre-erythrocytic phase ⟶ Post-erythrocytic phase
  • C. Pre-ecrythrocytic phase ⟶ Post-erythrocytic phase ⟶ Gamogony ⟶ Erythrocytic phase
  • D. Post-erythrocytic phase ⟶ Pre-erythocytic phase ⟶ Erythocytic phase ⟶ Gamegony
  • E. Pre -erythrocytic phase ⟶ Erythrocytic phase ⟶ Post -erythrocytic phase ⟶ Gamegony

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Pre -erythrocytic phase ⟶ Erythrocytic phase ⟶ Post -erythrocytic phase ⟶ Gamegony

59. Regarding phases of the sexual cycle of Plasmodium:

  • A. Erythrocytic phase
  • B. Pre -erythrocytic phase
  • C. Gametogony
  • D. Gamogony
  • E. Post-erythrocytic phase

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Gametogony

60. In the Gametogony stage of the sexual cycle male gametocyte forms:

  • A. 6 - 8 sperm-like microgametes
  • B. 6 - 8 sperm-like macrogamete's
  • C. 8 12 sperm-like microgametes
  • D. 5 - 7 sperm-like macrogamete's
  • E. 12 - 15 sperm-like microgamete

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: 6 - 8 sperm-like microgametes