Free Kingdom Protista MCQs with Answers

220 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

220 questions · page 3 of 22

21. Sexual process of ciliates is controlled by?

  • A. Micronuclei
  • B. Macronuclei
  • C. Sex Pilli
  • D. Both A and B

Explanation: During conjugation two ciliates come into contact with each other forming a cytoplasmic bridge between them. This is followed by a process called meiosis of the micronuclei of either cell to producer haploid micronuclei.

Correct answer: Both A and B

22. The shell of foraminifera is made up of?

  • A. Calcium carbonate
  • B. Calcium hydroxide
  • C. Silica
  • D. Chitin

Explanation: Forams are unusual among single-celled organisms because they build shells made up of calcium carbonate (calcareous) or from tiny grains stuck together.

Correct answer: Calcium carbonate

23. Which of the following are the most numerous unicellular algae in the ocean?

  • A. Spirogyra
  • B. Volvox
  • C. Diatoms
  • D. Kelps

Explanation: Diatoms are the photosynthetic unicellular algae populating the oceans.

Correct answer: Diatoms

24. Which of the following forms a common monophyletic lineage with plants?

  • A. Green algae
  • B. Brown algae
  • C. Red algae
  • D. All of these

Explanation: The green algae and land plants form a monophyletic lineage (the chlorophytes) that contain both Protista and higher taxa. Green algae contain the same carotenoids and chlorophyll a and b as land plants, whereas other land plants have different accessory pigments and types of chlorophylls molecules in addition to chlorophyll a. Both green plants and land plants also store carbohydrates as starch. Pyrenoids are sub-cellular micro-compartments found in chloroplasts of many algae.

Correct answer: Green algae

25. What acts as a site for starch formation and storage in green algae?

  • A. Vacuole
  • B. Chloroplast
  • C. Cytoplasm
  • D. Pyrenoid

Explanation: It is the site of starch formation and storage.

Correct answer: Pyrenoid

26. What type of algae is harvested as fertilizer worldwide?

  • A. Red algae
  • B. Green algae
  • C. Brown algae
  • D. Diatom

Explanation: Brown algae include a number of edible seaweeds. Seaweeds use as agricultural fertilizers the extracts from brown algae have increased the yield of crops, seed germination, resistance to frost, fungal and insect attacks and, uptake of inorganic constituents.

Correct answer: Brown algae

27. Which of the following pigment(s) is/are present in Euglenoids?

  • A. Chlorophyll a
  • B. Chlorophyll b
  • C. Carotenoids
  • D. All of these

Explanation: The chlorophylls of Euglenoids contain chlorophyll a and chlorophyll b. Euglenoids also have some carotenoid pigments.

Correct answer: All of these

28. Flagella is absent in?

  • A. Diatoms
  • B. Brown algae
  • C. Green algae
  • D. Red algae

Explanation: Red algae do not have flagella or centrioles during their entire life cycle.

Correct answer: Brown algae

29. What is a unicellular motile alga?

  • A. Chlorella
  • B. Desmid
  • C. Chlamydomonas
  • D. Spirogyra

Explanation: Desmids, chlorella and spirogyra lack flagella.Chlamydomonas are unicellular algae and have flagella.

Correct answer: Chlamydomonas

30. To which group does Pinnularia belong?

  • A. Crysophyta
  • B. Pyrophyta
  • C. Rodophyta
  • D. Phaeophyta

Explanation: Pinnolaria is a genus fresh water alga more specifically a type of diatom.

Correct answer: Crysophyta