Free Kingdom Protista MCQs with Answers

222 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

222 questions · page 12 of 23

111. These protists are mostly unicellular (a few are colonial) organisms with spherical or elongated bodies with a single central nucleus. They possess from one to many long, whip-like flagella that enable them to move. Flagellates move rapidly, pulling themselves forward by lashing flexible flagella that are usually located at the anterior end. Examples include Trypanosome, Euglena, etc. The above give lines indicate which of the following groups of protozoa:

  • A. Amoeba
  • B. Arthropods
  • C. Foraminifera
  • D. Zooflagellates

Explanation: Zooflagellates are mostly unicellular (a few are colonial) organisms with spherical or elongated bodies with a single central nucleus. They possess from one to many long, whip-like flagella that enable them to move. Flagellates move rapidly, pulling themselves forward by lashing flexible lagella, that are usually located at the anterior end. Flagellates obtain their food either by ingesting living or dead organisms or by absorbing nutrients from dead or decomposing organic matter. They may be free-living, symbionts or parasites. Trichonymphas are complex, specialized flagellates with many flagella which live as symbionts in the guts of termites and help in the digestion of dry wood.

Correct answer: Zooflagellates

112. All of the following are the characteristics of the kingdom Protista EXCEPT:

  • A. Members can be photosynthetic
  • B. Members can be free living
  • C. Some members move via flagella
  • D. Some members are shaped like rods and termed bacilli
  • E. Some members spend part of their life cycle inside insects

Explanation: Protists are a group of loosely connected, mostly unicellular eukaryotic organisms that are not plants, animals, or fungi. There is no single feature such as evolutionary history or morphology common to all these organisms and they are unofficially placed under a separate kingdom called Protista.

Correct answer: Some members are shaped like rods and termed bacilli

113. Which of the following results from conjugation in Paramecium?

  • A. Cell death
  • B. Cell division
  • C. Budding
  • D. Recombination

Explanation: The process of sexual reproduction in paramecium is termed conjugation. During conjugation, two sexually opposite paramecium mate and exchange their hereditary material. At last, it results in the formation of a diploid zygote. The zygote becomes the new paramecium by meiosis. Hence, cell division is the result of conjugation in paramecium.

Correct answer: Cell division

114. This protist has isomorphic alternation of generation:

  • A. Phytopthora
  • B. Chlorella
  • C. Ulva
  • D. Euglena

Explanation: Ulva, also called sea lettuce, exists in two forms: 26 chromosomal state (sporophyte) and 13 chromosomal state (gametophyte). Since both of these states are morphologically identical to each other, Ulva shows isomorphic alternation of generation

Correct answer: Ulva

115. Trypanosoma is a human parasite causing:

  • A. African sleeping sickness
  • B. European sleeping sickness
  • C. Indonesian sleeping sickness
  • D. American sleeping sickness

Explanation: Parasitic flagellates cause diseases. For example Trypanosoma is a human parasite causing African sleeping sickness. It is transmitted by the bite of infected tsetse fly.

Correct answer: African sleeping sickness

116. The feeding stage of slime mold is a:

  • A. Gastrozoid
  • B. Sporozoite
  • C. Plasmodium
  • D. Merozote

Explanation: Usually, plasmodial slime molds exist as a plasmodium. It is a diploid multinucleated cytoplasmic mass enveloped by a slime sheath. At times unfavorable to growth, such as during drought the Plasmodium develops many sporangia.

Correct answer: Plasmodium

117. Which of the following groups of organisms is the least motile?

  • A. Cellular slime molds
  • B. Ciliates
  • C. Dinoflagellates
  • D. Euglenoids
  • E. Apicomplexans

Explanation: Apicomplexans are the least motile since they lack specific structures to assist in their locomotion.

Correct answer: Apicomplexans

118. Red algae do not contribute significantly towards:

  • A. Making coral reefs
  • B. Forming limestone deposits
  • C. Making fertilizers
  • D. Forming chalk deposits

Explanation: The multicellular body form of red algae is commonly composed of complex interwoven filaments that are delicate and feathery. A few red algae are flattened sheets of cells. Most multicellular red algae attach to rocks or other substances by a basal holdfast. Some red algae incorporate calcium carbonate in their cell walls from the ocean and take part in building coral reefs along with coral animals. Red algae do not contribute to making fertilizers

Correct answer: Making fertilizers

119. These protists are mostly unicellular (a few are colonial) organisms with spherical or elongated bodies with a single central nucleus. They possess one to many long, whip-like flagella that enable them to move. Flagellates move rapidly, pulling themselves forward by lashing flexible flagella, that are usually located at the anterior end. Examples include Trypanosome, Euglena, etc. The above lines indicate which of the following groups of protozoa:

  • A. Amoeba
  • B. Arthropods
  • C. Foraminifera
  • D. Zooflagellates

Explanation: Zooflagellates are mostly unicellular (a few are colonial) organisms with spherical or elongated bodies with a single central nucleus. They possess one to many long, whip-like flagella that enable them to move. Flagellates move rapidly, pulling themselves forward by lashing flexible flagella, which are usually located at the anterior end. Flagellates obtain their food either by ingesting living or dead organisms or by absorbing nutrients from dead or decomposing organic matter. They may be free-living, symbionts or parasites. Trichonymphas are complex, specialised flagellates with many flagella which live as symbionts in the guts of termites and help in the digestion of dry wood

Correct answer: Zooflagellates

120. Which one of the following is incorrect about Chara?

  • A. Upper oogonium and lower round antheridium
  • B. Globule and nucule present on the same plant
  • C. Upper antheridium and lower oogonium
  • D. Globule is the female reproductive structure

Explanation: c) : All species of Chara reproduce sexually and show highly advanced oogamy. The sex organs are the most distinctive features of the Order Charales and are the most complicated among the halophytes. Male and female gametangia are called antheridia and oogonia, respectively. Male fructification (cluster of antheridia) is called a globule, and the female is a nucule. They are borne at the nodes of short branches, globule towards the lower side and nucule (female structure) towards upper side

Correct answer: Upper antheridium and lower oogonium