Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

419 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

419 questions · page 15 of 42

141. Pneumatophores are found in

  • A. The vegetation which is found in marshy and saline lake
  • B. The vegetation which found in acidic soil
  • C. Xerophytes
  • D. Epiphytes

Explanation: (a): These special roots, called pneumatophores or knees, develop in mangrove plants, i.e., plants growing in saline marshes. These roots grow vertically upward and are negatively geotropic. Air enters these roots through minute breathing pores called Pneumathodes, present on the tips of vertical roots. These plants include Rhizophora, Heitiera, Avicinnia, etc., and are found in Sundarbans of West Bengal

Correct answer: The vegetation which is found in marshy and saline lake

142. The plant, which bears clinging roots, is

  • A. Screw pine
  • B. Podostemon
  • C. Trapa
  • D. Orchid

Explanation: (d): Clinging roots arise from the nodes of stem and penetrate the stem of the host plant. It helps in fixing the plant to the host. It is found in orchids. Orchids bear three types of roots ­ clinging roots for fixation, absorbing roots for absorbing mineral salts and water and epiphytic roots for absorbing moisture from air.

Correct answer: Orchid

143. Floral features are chiefly used in angiosperm identification because

  • A. Flowers can be safely pressed
  • B. Reproductive parts are more stable and conservative than vegetative parts
  • C. Flowers are nice to work with
  • D. Flowers are of various colours

Explanation: (b): Floral features are used to identify because reproductive parts are more stable and conservative than vegetative parts.

Correct answer: Reproductive parts are more stable and conservative than vegetative parts

144. Which plant will lose its economic value, if its fruits are produced by induced parthenocarpy?

  • A. Orange
  • B. Banana
  • C. Grape
  • D. Pomegranate

Explanation: (d) developmentt of fruits without fertilization is called parthenocarpy and such fruits are called parthenocarpic fruits. Sincepomegranates juicy testa is the edible part and parthenocarpy will make the fruit seedless and hence they will be useless.

Correct answer: Pomegranate

145. Which of the following is a true fruit?

  • A. Banana
  • B. Fig
  • C. Apple
  • D. Pear

Explanation: (a): A fruit is a ripened ovary. On the basis of the formation of fruits, they are classified into two types ­ true fruits and false fruits. True fruits are developed from the ovary only. A Banana is a fleshy fruit ­ berry. It develops from mu ltica rpell ary syncarpous superior or inferior ovary. The pericarp of berries is differentiated into epicarp, mesocarp, and endocarp (like drupes) but the endocarp is not stony as in drupes. Apple and pear are pome. Pome is a false fruit in which the edible part is the thalamus where the true fruit remains embedded. Fig is a composite fruit. These fruits are the products of the whole inflorescence together with its component parts.

Correct answer: Banana

146. A plant that bears fruit has a column of vascular tissue and a tap root system. This plant is a

  • A. Angiosperm and dicot
  • B. Gymnosperm and dicot
  • C. Angiosperm and Monocot
  • D. Gymnosperm and monocot

Explanation: (a): In angiosperms, seeds are produced inside the ripened ovary called fruit. However in gymnosperms the seeds are not produced inside a fruit. In angiosperms, vascular tissue includes both tracheids and vessels, and in gymnosperms, the vascular tissue contains only tracheids and not vessels. The tap root is the primary root that develops from the radicle. It forms lateral branches which are further branched to form tertiary roots. These are generally found in dicotyledons. In monocotyledons, the primary root is short-lived, tap root is absent and adventitious roots are found. The given description is about angiosperms dicot

Correct answer: Angiosperm and dicot

147. Pulses are obtained from

  • A. Fabaceae
  • B. Asteraceae
  • C. Poaceae
  • D. Solanaceae

Explanation: (a: Pulses are obtained from Fabaceae. Pulses are very economically as well as nutritionally very important for human beings.

Correct answer: Fabaceae

148. Epipetalous stamens with free filaments and fused anthers occur in

  • A. Asteraceae
  • B. Solanaceae
  • C. Liliaceae
  • D. Poaceae

Explanation: (a): Epipetalous stamens with free filaments and fused anthers occur in Asteraceae. Asteraceae possess five stamens with free filaments. This family shows syngenesious condition in which anthers are united forming a tube around the style.

Correct answer: Asteraceae

149. Botanical name of cauliflower is

  • A. Brassica oleracea varcapitata
  • B. Brassica campesteris
  • C. Brassica oleracea var botrytis
  • D. Brassica oleracea var gemmifera

Explanation: (a): The botanical name of cauliflower is Brassica oleracea belongs to the variety capitata. The family of cauliflower is Cruciferae.

Correct answer: Brassica oleracea varcapitata

150. Botanical name of tomato is:

  • A. Solanum nigrum
  • B. Solanum tuberosum
  • C. Solanum melongena
  • D. Solanum lycopersicum

Explanation: The botanical name of the tomato is Solanum lycopersicum.

Correct answer: Solanum lycopersicum