Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

845 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

845 questions · page 9 of 85

81. The pneumatic bone is found in:

  • A. sharks
  • B. Ranas
  • C. Pigeons
  • D. Whales

Explanation: The pneumatic bone is present in the pigeon to keep the bones light weight because the pigeon has to fly. The bone has a hollow cavity which makes it light.

Correct answer: Pigeons

82. The nephridia in earthworm are analogous to:

  • A. Nematoblasts of Hydra
  • B. Flame cells of Planaria
  • C. Gills of prawn
  • D. Trachea of insects.

Explanation: Analogous organs are organs of very disparate organisms that are superficially similar but have evolved from vastly different origins. They have the same function but different structures. The nephridia in earthworm are analogous to flame cells of Planaria since both of them have excretory functions. Nematoblasts of Hydra are organs of locomotion, food capture and anchorage. Gills and trachea are organs of respiration in prawn and insects respectively.

Correct answer: Flame cells of Planaria

83. Which of the following is common among mammals?

  • A. They undergo no moulting
  • B. They have seven cervical vertebrae
  • C. They are carnivores
  • D. They have ventral nerve cords

Explanation: Mammals do not undergo moulting. Moulting is usually exhibited by invertebrates. In many vertebrate species, cervical vertebrae are variable in number, however almost all mammals have seven cervical vertebrae including those with short necks such as elephants or whales and those with very long necks, such as giraffes. However, there are a few exceptional cases in which There are nine cervical vertebrae in mammals. All the mammals are not carnivorous, they may be herbivorous, carnivorous and omnivorous as well. Mammals have dorsal nerve cord.

Correct answer: They undergo no moulting

84. Besides annelida and arthropoda the metamerism is exhibited by:

  • A. Mollusca
  • B. Acanthocephala
  • C. Cestoda
  • D. Chordata

Explanation: The term 'metamerism' refers to a linear repetition of parts in an animal body. It occurs in three highly organized phyla: Annelida, Arthropoda and Chordata. Each segment is called a metamere, or somite. Segmentation often affects both external and internal structures. Such a condition is called metameric segmentation. In chordates, the segmentation is apparent only in the embryonic stage. In the adult chordates, segmentation is visible in the internal structures, such as vertebrae, ribs, nerves and blood vessels. Other animals have unsegmented bodies.

Correct answer: Chordata

85. The organisms attached to the substratum generally possess:

  • A. One single opening to the digestive canal
  • B. Cilia on the surface to create water current
  • C. Radial symmetry
  • D. Asymmetrical body

Explanation: The organisms attached to the substratum possess radial symmetry in all vertical planes. All the animals belonging to cnidaria (e.g. jellyfish) and echinodermata (e.g. starfish) are radially symmetrical and typically sessile in their adult form. In radial symmetry, the parts in an organ or organism, when cut through the centre in any direction, produce two halves that are mirror images of each other.

Correct answer: Radial symmetry

86. The sympathetic nerves in mammals arise from:

  • A. Sacral nerves
  • B. 3rd, 7th, 9th and 10th cranial nerves
  • C. Thoracolumbar nerves
  • D. Cervical nerves

Explanation: The sympathetic nervous system forms a part of autonomic nervous system that consists of nerves which connect the visceral receptors and effectors with the central nervous system through the cranial and spinal nerves. Sympathetic nerves arise from thoracolumbar nerves.

Correct answer: Thoracolumbar nerves

87. A common characteristic of all vertebrates without exception is:

  • A. The division of body into the head, neck, trunk and tail.
  • B. The body covered with an exoskeleton
  • C. The possession of two pairs of functional appendages
  • D. The presence of well developed skull

Explanation: The subphylum vertebrata or craniata has a well developed central nervous system that is differentiated into the brain and spinal cord. Their brain is protected by a brain box called cranium, and hence they are also called craniata.

Correct answer: The presence of well developed skull

88. One of the special characters of coelenterata only is the occurrence of:

  • A. Polymorphism
  • B. Flame cells
  • C. Hermaphroditism
  • D. Nematocysts

Explanation: The cells characteristic of the coelenterates include stinging cells (cnidocytes or cnidoblasts or nematoblasts) for offence and defence. The stinging cells, when discharged, give out from a sac, the cnide or cnidocyst or nematocyst, a long threadtube that may coil around the prey, or attach to it, or inject a toxin, called hypnotoxin, into it to paralyse it.

Correct answer: Nematocysts

89. Which of the following is an example of platyhelminthes?

  • A. Plasmodium
  • B. Schistosoma
  • C. Trypanosoma
  • D. Wuchereria

Explanation: Platyhelminthes have soft and dorsoventrally flattened body with bilateral symmetry. Plasmodium and Trypanosoma belong to Phylum Protozoa while Wuchereria belongs to Phylum Aschelminthes.

Correct answer: Schistosoma

90. Among the following organisms point out a completely non-parasitic form.

  • A. Tape worm
  • B. Mosquito
  • C. sea anemone
  • D. leech

Explanation: Sea anemone is a completely non-parasitic form. It shows the example of mutualism. Sea anemone attaches itself to shell of a hermit crab. The anemone obtains nourishment from the scraps of food left by the crab, and is transported from place to place when the crab moves. The crab is protected by the stinging cells in the tentacles of the sea anemone. Mosquito and leech are parasites of animals and feed on their blood. Tapeworm is a human gut parasite.

Correct answer: sea anemone