Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 39 of 92

381. Which one of the following coelenterate is also called the Portuguese man of war?

  • A. Hydra
  • B. Velella
  • C. Obelia
  • D. Physalis

Explanation: The correct option is Physalis. The Portuguese man o' war is not a single organism but a colonial organism known as Physalia physalis, commonly referred to as the Portuguese man o' war. It belongs to the phylum Cnidaria, which includes coelenterates. Let's briefly discuss the other options as well: Hydra: Hydras are small, freshwater coelenterates belonging to the genus Hydra. They are solitary organisms and are not commonly associated with the name "Portuguese man o' war." Velella: Velella, also known as "by-the-wind sailors" or "sea raft," are oceanic coelenterates. They are free-floating colonies of specialized individuals and have a sail-like structure that allows them to drift on the surface of the water. Although they share some similarities with the Portuguese man o' war in terms of their floating nature, they are distinct organisms. Obelia: Obelia is a genus of hydrozoans, which are coelenterates that are typically found in marine environments. They form branching colonies and have both polyps and medusae in their life cycle. Obelia species are not commonly referred to as Portuguese man o' war. To summarize, Physalis, specifically Physalia physalis, is the correct option for the coelenterate that is commonly known as the Portuguese man o' war.

Correct answer: Physalis

382. Pseudo coelomate animals are:

  • A. Coelenterates
  • B. Nematodes
  • C. Annelids
  • D. None of them

Explanation: Pseudocoelomates do not have a true coelom (i.e. a cavity that is present between the gut and body wall, and is lined by the mesoderm on both sides). Phylum Nematoda contains pseudocoelomate animals.

Correct answer: Nematodes

383. Opposable thumbs are characteristic features of

  • A. Lagomorpha
  • B. Primates
  • C. Ederitate
  • D. None of these

Explanation: Opposable thumbs allow the digits to grasp and handle objects and are characteristic of primates.

Correct answer: Primates

384. Flame cells are commonly found in:

  • A. Platyhelminthes
  • B. Annelida
  • C. Coelenterate
  • D. All of above

Explanation: A flame cell is a specialized excretory cell found in the simplest freshwater invertebrates, including Platyhelminthes. Flame cells function like a kidney and remove waste materials. Bundles of flame cells are called protonephridia. Flame cells function on the basis of filtration & resorption. So, option B is correct.

Correct answer: Platyhelminthes

385. Sea horse is included in:

  • A. Pisces
  • B. Mammals
  • C. Insects
  • D. Mollusca
  • E. None of them

Explanation: Seahorses belong to the phylum Pisces. They are tiny fishes named for shape of their head, which looks like the head of a horse. (This question is also basic factual recall)

Correct answer: Pisces

386. Despite the structural diversities, _ are characterized by having a soft body protected by a calcareous shell developing from the mantle layer.

  • A. Corals
  • B. Foraminiferans
  • C. Molluscs
  • D. None of these

Explanation: The mollusc (or mollusk) shell is typically a calcareous exoskeleton which encloses, supports and protects the soft parts.

Correct answer: Molluscs

387. Which organism has wings with claws?

  • A. Eagle
  • B. Kestrel
  • C. Archaeopteryx
  • D. Mallard

Explanation: Unlike a modern bird, Archaeopteryx had toothed jaws, claws on its wings, and a long, bony tail. Use the image below to help retain:

Correct answer: Archaeopteryx

388. Scales are present in:

  • A. Fishes
  • B. Reptiles
  • C. Birds
  • D. Amphibians
  • E. A and B

Explanation: The skin of most fishes is covered with scales. Placoid scales in sharks and rays, cosmoid scales in lungfishes and some fossil fishes, ganoid scales in bichirs, bowfin, paddle fishes, gars, sturgeons, cycloid and ctenoid scales in most bony fishes. Reptile skin is also covered with scutes or scales. Scales are made of keratin and are formed from the epidermis. They may be ossified or tubercular, as in the case of lizards, or modified elaborately, as in the case of snakes.

Correct answer: A and B

389. The maximum mammalian characters are present in _.

  • A. Metatheria
  • B. Prototheria
  • C. Eutheria
  • D. None of the Above

Explanation: The key difference between Prototheria, Metatheria and Eutheria is that Prototheria refers to egg-laying mammals, while Metatheria refers to marsupials that give birth to partially developed young ones, and Eutheria refers to placental mammals that give birth to well-developed young ones.

Correct answer: Eutheria

390. Leptocardii is a group of:

  • A. Urochordata
  • B. Cephalochordata
  • C. Vertebrata
  • D. Mollusca

Explanation: Lampreys and Sea Squirts are some examples of Cephalochordata.

Correct answer: Cephalochordata