Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 35 of 92

341. Taenia is an endoparasite of humans, pigs, and cattle, which belongs to the phylum:

  • A. Cnidaria
  • B. Annelida
  • C. Aschelminthes
  • D. Platyhelminthes

Explanation: With few exceptions the Platyhelminthes are parasites, mostly endoparasites, i.e., live inside their hosts. The most common examples are Taenia solium (tapeworm).

Correct answer: Platyhelminthes

342. Reptiles flourished throughout_era.

  • A. Cenozoic
  • B. Devonian
  • C. Proterozoic
  • D. Mesozoic

Explanation: Reptiles flourished throughout the Mesozoic era (225-65 million years ago).

Correct answer: Mesozoic

343. It is an endoparasite of humans, cattle and pig that completes its life cycle in two hosts:

  • A. Stingray
  • B. Liver fluke (Fasciola)
  • C. Aurelia
  • D. Schistosoma

Explanation: The liver fluke (Fasciola hepatica) is an endoparasite of humans, cattle, and sheep. It completes its life cycle using two hosts: a snail as the intermediate host and a mammal (human, cattle, or sheep) as the definitive host. Tapeworms (Taenia) also infect humans and animals but usually require only one intermediate host, and Aurelia (jellyfish) and Schistosoma (blood fluke) have different life cycles.

Correct answer: Liver fluke (Fasciola)

344. Book lungs are present in arthropods for exchange of gases in class:

  • A. Crustacea
  • B. Insecta
  • C. Myriapoda
  • D. Arachnida

Explanation: Respiration in class arachnida is by gills or special structures called book lungs.

Correct answer: Arachnida

345. Following group is the example of acoelomates:

  • A. Annelids
  • B. Aschelminthes
  • C. Molluscs
  • D. Platyhelminthes

Explanation: The Platyhelminthes are acoelomate flatworms: their bodies are solid between the outer surface and the cavity of the digestive system

Correct answer: Platyhelminthes

346. Which one of the following is a fish?

  • A. Flying fish
  • B. Salmon
  • C. Sea horse
  • D. All of the above

Explanation: Salmon, flying fish, and sea horse (Hippocampus) are all fishes and come under Pisces. They are cold-blooded animals and they possess two-chambered hearts. So, the correct answer is option D.

Correct answer: All of the above

347. The Porifera are pore - bearing animals, commonly called:

  • A. Corals
  • B. Sponges
  • C. Hydras
  • D. Anemones

Explanation: Factual recall. Sponges have numerous pores called ostia and hence are known as porifera. Option A is scientifically referred to as the class anthozoa within the phylum cnidaria. Option C is scientifically referred to as the phylum Coelenterata. Option D is scientifically referred to be within the phylum Cnidaria.

Correct answer: Sponges

348. Which of the following have a visceral mass and a muscular foot?

  • A. Medusoids
  • B. Annelida
  • C. Aschelminthes
  • D. Mollusca
  • E. Arthropoda

Explanation: Mollusca is a phylum that includes organisms like snails, clams, squids, and octopuses. They possess a visceral mass, which contains the internal organs, and a muscular foot, which is used for locomotion.

Correct answer: Mollusca

349. Which of the following is radially symmetrical and possesses nematocysts?

  • A. Porifera
  • B. Coelenterates
  • C. Mollusca
  • D. Amphibians
  • E. Polychaetes

Explanation: Coelenterates, also known as Cnidarians, are radially symmetrical organisms that possess specialized stinging cells called nematocysts. Cnidarians include organisms like jellyfish, sea anemones, and coral

Correct answer: Coelenterates

350. A body cavity completely surrounded by tissue derived from the mesoderm that provides cushioning for internal organs is called

  • A. An archenteron
  • B. A coelom
  • C. A pseudocoelom
  • D. A gastrovascular cavity
  • E. A pharynx

Explanation: The coelom provides cushion as well as allowing for expansion and contraction of internal organs (such as the lungs and stomach). The pseudocoelom is not completely surrounded by tissue derived from the mesoderm.

Correct answer: A coelom