Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 29 of 92

281. These animals have three germinal layers but no coelom:

  • A. Flat worms
  • B. Round worms
  • C. snails
  • D. Chordates

Explanation: Flatworms and cnidarians are the only animals in the list that have three germinal layers but no coelom. Germinal layers are the three layers of cells that form the embryo of an animal. The three germinal layers are the ectoderm, the mesoderm, and the endoderm. Coelom is a fluid-filled cavity that surrounds the internal organs of an animal.

Correct answer: Flat worms

282. Which of the following are the first groups of invertebrates which have developed a closed circulatory system?

  • A. Nematodes
  • B. Annelids
  • C. Arthropods
  • D. Molluscs

Explanation: The first groups of invertebrates which have developed a closed circulatory system are Annelids.

Correct answer: Annelids

283. Which statement is true about gastropods?

  • A. Body is bilaterally symmetrical
  • B. Both aquatic and land species breathe through lungs
  • C. Triploblastic and acoelomates
  • D. All of the above

Explanation: Body is bilaterally symmetrical is the only statement that is true about gastropods.

Correct answer: Body is bilaterally symmetrical

284. Which combination of class and its description is correct?

  • A. Osteichthyes-a bony endoskeleton & gills covered by operculum
  • B. Reptilia-lefi aortic arch & internal fertilization
  • C. Nematoda-triploblastic & acoelomates
  • D. Cephalopods-dorsal nerve cord & bilateral symmetry

Explanation: The correct combination of class and its description is Osteichthyes-a bony endoskeleton & gills covered by operculum.

Correct answer: Osteichthyes-a bony endoskeleton & gills covered by operculum

285. Garden snail belongs to which class of Mollusca?

  • A. Gastropoda
  • B. Cephalpoda
  • C. Myriapoda
  • D. None of these

Explanation: The common examples are: i. Helix aspersa : It is commonly termed garden snail.

Correct answer: Gastropoda

286. The Venus flower basket is also known as which of the following?

  • A. Sycon
  • B. Leucosolenia
  • C. Spongilla
  • D. Euplectella

Explanation: Euplectella is called Venus Flower Basket.

Correct answer: Euplectella

287. S -band locomotion is characteristically seen in which of the following?

  • A. Bony fish
  • B. Fish like mammals
  • C. Cartilaginous fish
  • D. All of these

Explanation: The explanation for this question will be added soon!

Correct answer: All of these

288. Which group of animals is not a deuterostome?

  • A. Echinodermata
  • B. Arthropoda
  • C. Mollusca
  • D. Both B and C

Explanation: Both option B and C are correct as they are not deuterostomes.

Correct answer: Both B and C

289. One similarity between annelids and arthropods:

  • A. Closed circulatory system
  • B. Nitrogenous waste product is uric acid
  • C. Ventral nerve cord
  • D. None of the above

Explanation: Ventral nerve cord is the common characteristic between both annelids and arthropods.

Correct answer: Ventral nerve cord

290. Polyps are:

  • A. Cylindrical and nutritive
  • B. Umbrella like and free swimming
  • C. Tubular and nutritive
  • D. Sessile and involve in sexual reproduction

Explanation: The explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Cylindrical and nutritive