Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 27 of 92

261. Birds are different from mammals in all except:

  • A. They have feathers instead of hairs
  • B. They are warm blooded
  • C. They lay hard shell eggs
  • D. They have syrinx as voice organ

Explanation: The explanation for this question will be added soon!

Correct answer: They are warm blooded

262. Which of the following has lungs?

  • A. Shark
  • B. Dipnoi
  • C. Rays
  • D. None

Explanation: The vertebrates already considered are adapted to strict aquatic life. The group of ancient ish known as dipnoi showed modiication of aquatic breathing system to meet the conditions of terrestrial life by developing lungs.

Correct answer: Dipnoi

263. Main difference between hemichordata and chordata lies in:

  • A. Possession of body cavity
  • B. Number of germinal layers
  • C. Nervous system
  • D. Body symmetry

Explanation: The main difference between Hemichordata and Chordata lies in the presence of a notochord. Chordates have a notochord, a flexible rod providing structural support, while Hemichordates lack a true notochord.

Correct answer: Nervous system

264. All the animals of the grade radiata are which of the following?

  • A. Unicellular
  • B. Triploblastic
  • C. Both a and b
  • D. Diploblastic

Explanation: Kingdom animalia includes all those organisms that are multicellular. Grade radiata includes diploblastic animals while grade bilateria includes triploblastic animals.

Correct answer: Diploblastic

265. The only aquatic arthropods:

  • A. Crustaceans
  • B. Arachnida
  • C. Myriapods
  • D. Gastropods

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option A) Crustaceans.

Correct answer: Crustaceans

266. Cnidaria is characterized by which of the following?

  • A. Tissue level of organization
  • B. Coelenteron
  • C. Nematoblasts
  • D. All of these

Explanation: All the mentioned characters are exhibited by cnidarians.

Correct answer: All of these

267. These animals have only left aortic arch in their circulatory system:

  • A. Crocodiles and mammals
  • B. Birds and mammals
  • C. Mammals only
  • D. All of the above

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option C) Mammals only.

Correct answer: Mammals only

268. The animals in which coelom is formed due to splitting of mesoderm are known as which of the following?

  • A. Pseudocoelom
  • B. Schizoolous
  • C. Amphicoelous
  • D. Enterocoelous

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option B) Schizocoelous.

Correct answer: Schizoolous

269. Mytilus and Anodonta are example of which type of mollusca?

  • A. Gastropods
  • B. Bivalves
  • C. Cephalopods
  • D. None of the above

Explanation: Clams, mussels, oysters, and scallops, mytilus and anodonta are members to the class Bivalvia (or Pelecypodia). Bivalves have two shells, connected by a flexible ligament, which encase and shield the soft vulnerable parts of the creature. All 15,000 known species of bivalves are aquatic in nature, with close to 80% being marine (saltwater environments).Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option B) Bivalves. Mytilus and Anodonta are examples of bivalve mollusks.

Correct answer: Bivalves

270. Euplectella belongs to phylum:

  • A. Porifera
  • B. Ctenophora
  • C. Echinoderm
  • D. None of the above

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option A) Porifera. Euplectella belongs to the phylum Porifera.

Correct answer: Porifera