Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 20 of 92

191. All are characteristics of mollusks except:

  • A. Soft-bodied
  • B. Triploblast
  • C. Bilateral symmetry
  • D. Pseudocoelomates

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Pseudocoelomates

192. The body cavity is truly divided in all of the following except:

  • A. Molluscs
  • B. Arthropods
  • C. Annelids
  • D. Roundworms

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Roundworms

193. Highly organized mesoderm represents:

  • A. Complex organ formation
  • B. Radial symmetry
  • C. Simple organ formation
  • D. Bilateral symmetry

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Complex organ formation

194. Which of the following is the outer layer of the mesoderm?

  • A. Parietal
  • B. Visceral
  • C. Intestinal
  • D. Muscular

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Parietal

195. Which one of the following is correct about parazoa?

  • A. Radial symmetry
  • B. Triploblastic organization
  • C. Indeterminate shape
  • D. Indeterminate cleavage

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Indeterminate shape

196. During embryonic development the mouth is formed at some distance anterior to the blastopore and the blastopore forms the anus in:

  • A. Echinoderms
  • B. Mollusca
  • C. Nematoda
  • D. Aschelminthes

Explanation: A. When blastopore develops into anus then these animals are called deuterostomates. Echinoderms and chordates are deuterostomates. B. Molluscs are protostomates , in them blastopore develops into mouth . C. Nematods are pseudocoelomates therefore they are not grouped into protostomes and deuterostomes. D. These are also pseudocoelomates.

Correct answer: Echinoderms

197. Saclike digestive system is present in:

  • A. Cnidarian
  • B. Platyhelminthes
  • C. Arthropoda
  • D. Chordates

Explanation: Platyhelminthes has flat worms. They are triploblastic and have mouth which opens into a gut but no anus so their digestive system is termed as sac like.

Correct answer: Platyhelminthes

198. Which one of the following is an example of a radial organism?

  • A. Planaria
  • B. Human
  • C. Sea anemone
  • D. Insects

Explanation: Sea anemone belongs to phylum Cnidaria, which are radially symmetrical.Radial symmetry is a property of an item (e.g., a shape or an animal) that can be divided into two matching halves by many different lines, which all intersect one another at a single point in the center.

Correct answer: Sea anemone

199. Sharks and rays are included in class:

  • A. Cyclostomata
  • B. Osteichthyes
  • C. Chondrichthyes
  • D. Tetrapoda

Explanation: Chondrichthyes are cartilagenous fishes having exoskeleton of cartilage. Skates and rays are cartilagenous fishes.

Correct answer: Chondrichthyes

200. Which of the following does not have specialized respiratory organs?

  • A. Hydra
  • B. Cockroach
  • C. Birds
  • D. Both A and B

Explanation: Hydra has neither blood and blood vessels, nor organs of excretion and respiration, which are carried on individually by each cell. Due to the thinness of the body wall and circulation of water in the gastrovascular cavity, most of the cells of the body remain freely exposed to the surrounding water.

Correct answer: Hydra