Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

845 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

845 questions · page 13 of 85

121. Transfer of Taenia to secondary host occurs as:

  • A. Oncosphere
  • B. Cysticercus
  • C. Morula
  • D. Egg

Explanation: Eggs of Taenia undergo cleavage to form morula. Morula, at its morphologically posterior end, develops three pairs of chitinous hooks secreted by differentiated cells, called onchoblasts. This six hooked embryo, called hexacanth, possesses a pair of large penetration glands. It is surrounded by two hexacanth membranes. The hexacanth, together with all the membranes surrounding it, is known as onchosphere. The secondary or intermediate host acquires infection by ingesting the onchospheres. Pig, which regularly feeds on human excreta is the usual secondary host, but dog, monkey and sheep are also known to get the infection. Man himself may serve as the secondary host by ingesting onchospheres with inadequately cooked or raw vegetables.

Correct answer: Oncosphere

122. Jelly fish belongs to the class _

  • A. Hydrozoa
  • B. Scyphozoa
  • C. Anthozoa
  • D. None of these

Explanation: Jelly fish belongs to the Class Scyphozoa of the Phylum Cnidaria. Its genus is Aurelia. Aurelia is found in the coastal waters of the tropical and temperate seas. Aurelia may float passively or swim actively, singly or in shoals. It is carnivorous and unisexual. It has a soft, gelatinous, saucerlike body. Its margin bears numerous short tentacles and 8 sense organs, called rhopalia, in notches of the margin. Each sense organ is enclosed by a pair of leaflike lappets. At the centre of the ower (subumbrellar) surface is the squarish mouth surrounded by 4 long oral arms.

Correct answer: Scyphozoa

123. The fish which can be used in biological control of mosquitoes/larvicidal fish is the _

  • A. Eel
  • B. Carp
  • C. Cat fish
  • D. Gambusia

Explanation: The Gambusia is a species of freshwater fish. It is remarkably hardy, surviving in waters of very low oxygen saturations, high salinities and high temperatures. For these reasons, this species may now be the most widespread freshwater fish in the world, having being introduced as a biocontrol in certain countries to control mosquitoes. It feeds on larval and pupal stages of mosquitoes.

Correct answer: Gambusia

124. Hair occur in all mammals except those of the order _

  • A. Rodentia
  • B. Chiroptera
  • C. Primata
  • D. Cetacea

Explanation: Order Cetacea includes whales, dolphins and porpoises. These are the most highly modified mammals. They have a fishlike body with smooth, hairless skin devoid of sweat and oil glands, far posterior nares, small eyes, minute ear openings without pinnae, paddlelike forelimbs, no hindlimbs, abdominal testes and a flattened tail ending in two horizontal flaps or flukes.

Correct answer: Cetacea

125. Bird vertebrae are:

  • A. Acoelous
  • B. Heterocoelous
  • C. Amphicoelous
  • D. Procoelous

Explanation: Bird vertebrae are heterocoelous, i.e. the centra of the vertebrae have saddle shaped ends. Acoelous refers to vertebrae that are flat on both ends (mammals). Amphicoelous means both ends of the centrum are concave (fish). Procoelous means concave in front and convex in back (anurans and reptiles).

Correct answer: Heterocoelous

126. The feet of the kingfisher are modified for _

  • A. Wading
  • B. Perching
  • C. Running
  • D. Catching

Explanation: The hindlimbs (or hind legs) of kingfishers are modified for perching and gripping onto branches. Kingfishers have zygodactyl feet, where two toes point forward and two toes point backward. This foot structure provides a strong and stable grip, allowing them to perch on branches, often near the water's edge, as they hunt for fish.

Correct answer: Perching

127. Both male and female pigeons secrete milk through:

  • A. Salivary glands
  • B. Adrenal gland
  • C. Crop
  • D. Gizzard

Explanation: Pigeons are noted for their unique ability to produce "pigeon's milk", a soft, cheesy and nourishing secretion, especially during the breeding season. It is formed by the degeneration of the epithelial cells lining the crop. It is regurgitated into the mouth of the young birds until they are old enough to manage a graindiet like their parents. The pigeon's milk includes water, fat, protein (casein) and lactose. The milk is produced by both sexes and contains 35 percent of fat.

Correct answer: Crop

128. The Fire bellied toads are _

  • A. Amphiuma
  • B. Bombina
  • C. Necturus
  • D. Salamandra

Explanation: The fire bellied toads are a group of eight species of small toads belonging to the genus Bombina. They are found across much of Europe and Asia, staying in water or near the shore. Their name is derived from the brightly coloured red or yellow and black patterns on their ventral region, which act as a warning to its predators. Amphiuma is a Congoeel. Necturus is a mud puppy and Salamandra is a salamander.

Correct answer: Bombina

129. Which is not a true amphibian animal?

  • A. Salamander
  • B. Toad
  • C. Tortoise
  • D. Frog

Explanation: Tortoise belongs to the Class Reptilia. Its body is protected by a shell consisting of a dorsal carapace and ventral plastron.

Correct answer: Tortoise

130. A wood boring mollusc/shipworm is:

  • A. Chiton
  • B. Teredo
  • C. Limax
  • D. Patella

Explanation: The common name of Teredo is shipworm which belongs to the class bivalvia of the Phylum Mollusca. In it, the head is absent and the foot is wedge shaped for burrowing.

Correct answer: Teredo