Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 99 of 313

981. Which of the following is correct about insects?

  • A. Four pair of legs
  • B. Six jointed legs
  • C. Thorax is not present
  • D. Abdomen is attached to head

Explanation: B is correct. They have 3 pairs of jointed legs.

Correct answer: Six jointed legs

982. The organs of locomotion in annelids are which of the following?

  • A. Musclee tissues.
  • B. Hydrostatic skeleton
  • C. Parapodia
  • D. Bones

Explanation: The locomotory organs in annelids include parapodia, suckers, and setae.

Correct answer: Parapodia

983. Birds are different from mammals in all except:

  • A. They have feathers instead of hairs
  • B. They are warm blooded
  • C. They lay hard shell eggs
  • D. They have syrinx as voice organ

Explanation: The explanation for this question will be added soon!

Correct answer: They are warm blooded

984. Which of the following has lungs?

  • A. Shark
  • B. Dipnoi
  • C. Rays
  • D. None

Explanation: The vertebrates already considered are adapted to strict aquatic life. The group of ancient ish known as dipnoi showed modiication of aquatic breathing system to meet the conditions of terrestrial life by developing lungs.

Correct answer: Dipnoi

985. Main difference between hemichordata and chordata lies in:

  • A. Possession of body cavity
  • B. Number of germinal layers
  • C. Nervous system
  • D. Body symmetry

Explanation: The main difference between Hemichordata and Chordata lies in the presence of a notochord. Chordates have a notochord, a flexible rod providing structural support, while Hemichordates lack a true notochord.

Correct answer: Nervous system

986. All the animals of the grade radiata are which of the following?

  • A. Unicellular
  • B. Triploblastic
  • C. Both a and b
  • D. Diploblastic

Explanation: Kingdom animalia includes all those organisms that are multicellular. Grade radiata includes diploblastic animals while grade bilateria includes triploblastic animals.

Correct answer: Diploblastic

987. The only aquatic arthropods:

  • A. Crustaceans
  • B. Arachnida
  • C. Myriapods
  • D. Gastropods

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option A) Crustaceans.

Correct answer: Crustaceans

988. Cnidaria is characterized by which of the following?

  • A. Tissue level of organization
  • B. Coelenteron
  • C. Nematoblasts
  • D. All of these

Explanation: All the mentioned characters are exhibited by cnidarians.

Correct answer: All of these

989. These animals have only left aortic arch in their circulatory system:

  • A. Crocodiles and mammals
  • B. Birds and mammals
  • C. Mammals only
  • D. All of the above

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option C) Mammals only.

Correct answer: Mammals only

990. The animals in which coelom is formed due to splitting of mesoderm are known as which of the following?

  • A. Pseudocoelom
  • B. Schizoolous
  • C. Amphicoelous
  • D. Enterocoelous

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option B) Schizocoelous.

Correct answer: Schizoolous