Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 97 of 313

961. An outer flexible cover of tunicates is _

  • A. Tunic
  • B. Cell wall
  • C. Cuticle
  • D. Pellicle

Explanation: The bodies of Urochordates also known as sea tunicates or sea squirts is covered with a sac like tunic made of leathery material called tunicin.

Correct answer: Tunic

962. Marsupium is a characterstic feature of _

  • A. Opossum
  • B. Dolphin
  • C. Echidna
  • D. Duckbill platypus

Explanation: Marsupium is a characteristic feature of the sub-class metatheria under class mammalia. Examples of marsupials include: Opossum, Kangroo, Tasmanian Wolf.

Correct answer: Opossum

963. The blood of arthropods is _ in color

  • A. Green
  • B. Brown
  • C. Red
  • D. Colorless

Explanation: A more correct term for the circulatory fluid in arthropods in haemolymph. In hexapods (insecta), it is whitish in color because respiratory pigments are absent. Some crustaceans have hemocyanin which gives their blood a blue (not green, red or brown) colored appearance.

Correct answer: Colorless

964. The animal with exceptionally large brain is:

  • A. Star fish
  • B. Snail
  • C. Octopus
  • D. Sepia

Explanation: The largest invertebrate brain is the Octupus belonging to Class Cephalopoda of Phylum Mollusca.

Correct answer: Octopus

965. These give rise to nematocysts in Cnidaria:

  • A. Cnidocytes
  • B. Gastrozooids
  • C. Hydrozoids
  • D. Mesoglea

Explanation: The explanation for this question will be added soon!

Correct answer: Cnidocytes

966. Typically spider's bloods blue due to the presence of which of the following.

  • A. Hemoglobin
  • B. Haemoerythrin
  • C. Haemocyanin
  • D. Both B and C

Explanation: The blue color of a spider's blood is typically due to the presence of haemocyanin (option c). Haemocyanin is a copper-based respiratory pigment found in the hemolymph (blood) of some invertebrates, including spiders. It turns blue when oxygenated and is responsible for transporting oxygen in their circulatory system.

Correct answer: Haemocyanin

967. 80% of the food of sponges consists of which of the following?

  • A. Detrital organic particles
  • B. Phytoplanktons
  • C. Zooplankton and small animal
  • D. All of these

Explanation: 80% of their food consists of detrital organic particles.

Correct answer: Detrital organic particles

968. Exoskeleton of coelenterates is made up of which of the following material?

  • A. Calcium carbonate
  • B. Silica
  • C. Chitin
  • D. Lignin

Explanation: The exoskeleton of coelenterates, which includes corals and other related organisms, is primarily made up of calcium carbonate.

Correct answer: Calcium carbonate

969. It is not a parasite:

  • A. Annelida
  • B. Nematoda
  • C. Porifera
  • D. Platyhelminthes

Explanation: Porifera does not contain any parasitic species.

Correct answer: Porifera

970. Respiratory pigment present in Molluscs is:

  • A. Hemoglobin
  • B. Haemocyanin
  • C. Myoglobin
  • D. None of the above

Explanation: Option B is correct.The respiratory pigment present in Molluscs is hemocyanin. Haemocyanin is a copper-based respiratory pigment that is found in many invertebrates, including molluscs, arthropods, and some annelids. It is a blue-green color and is dissolved in the blood plasma. Haemocyanin is not as efficient as hemoglobin in transporting oxygen, but it is more efficient at transporting oxygen in cold water. This is because copper is a better conductor of heat than iron, so haemocyanin can help to prevent the body from losing heat.

Correct answer: Haemocyanin