Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 91 of 313

901. The body of_ consists of segments called Proglottids, which contain mainly sex organs.

  • A. Planaria
  • B. Fasciola
  • C. Ascaris
  • D. Tapeworm

Explanation: The major part of the tapeworm is called strobila and it consists of seginents, proglottids. They each contain both male and female reproductive organs.

Correct answer: Tapeworm

902. Snails are the intermediate hosts in:

  • A. Fasciola hepatica
  • B. Schistosoma
  • C. Taenia solium
  • D. Ancylostoma duodenale

Explanation: Snails are the intermediate hosts of Fasciola hepatica.

Correct answer: Fasciola hepatica

903. _is an intestinal parasite of man belonging to phylum Nematoda.

  • A. Taenia solium
  • B. Ascaris lumbricoides
  • C. Tucheront abaneroli
  • D. Schistosoma

Explanation: Ascaris lumbricoides worms inhabit the lumen of the small intestine of human and pig.

Correct answer: Ascaris lumbricoides

904. The larva formed during the life cycle of Annelida is:

  • A. Glochidium larva
  • B. Bipinnaria larva
  • C. Trochophore larva
  • D. Tornaria larva

Explanation: Trochophore, also called trochosphere, small, translucent, free-swimming larva characteristic of marine annelids and most groups of mollusks.

Correct answer: Trochophore larva

905. Platyhelminthes are:

  • A. Bilaterally symmetrical and diploblastic
  • B. Bilaterally symmetrical and triploblastic
  • C. Radially symmetrical and triploblastic
  • D. Radially symmetrically and diploblastic

Explanation: Platyhelminthes have the following important characteristics: They are triploblastic, acoelomate, and bilaterally symmetrical. They may be free-living or parasites.The body has a soft covering with or without cilia.Their body is dorsoventrally flattened without any segments and appears like a leaf.

Correct answer: Bilaterally symmetrical and triploblastic

906. Birds do not have teeth so the function of teeth is performed by:

  • A. Beak
  • B. Pharynx
  • C. Stomach
  • D. Gizzard

Explanation: Birds do not have teeth Birds "chew" their food in their gizzard.

Correct answer: Gizzard

907. Which of them is not poikilotherm?

  • A. Spiny anteater
  • B. Lizard
  • C. Crocodile
  • D. Snake

Explanation: A poikilotherm is an animal whose internal temperature varies considerably. It is the opposite of a homeotherm, an animal which maintains thennal homeostasis. Spiny ant eaters belong to homeotherm.

Correct answer: Spiny anteater

908. Opossum and koala bear belongs to the sub-class:

  • A. Prototheria
  • B. Eutheria
  • C. Metatheria
  • D. Monotremata

Explanation: Metatheria includes marsupials that possess a pouch and give birth to partially-developed young ones. Well-known marsupials include kangaroos, wallabies, koalas, opossums, woinbats, Tasmanian devils, and the extinct Thylacme.

Correct answer: Metatheria

909. The table shows some characteristics of four different vertebrates. Which vertebrate is a reptile?

  • A. A
  • B. B
  • C. C
  • D. D

Explanation: Characteristics of Reptiles:✓ Reptiles are four-legged vertebrate animals.✓ Most reptiles lay eggs.The skin of reptiles is covered with scales. ✓ Reptiles have cold-blooded metabolisms. ✓ Reptiles breathe with the aid of lungs.

Correct answer: B

910. All chordates share these features except:

  • A. Notochord
  • B. Gill slits
  • C. Post anal tail
  • D. Vertebral column

Explanation: Vertebral column is present only in vertebrates.

Correct answer: Vertebral column