Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 128 of 313

1271. Venous flower basket belong to which group of organisms:

  • A. Angiosperms
  • B. Sponges
  • C. Marine Algae
  • D. Fungus like protists

Explanation: Venous flower basket belong to sponges ( phylum porifera).

Correct answer: Sponges

1272. Which one of the following is not a draught animal?

  • A. Buffalo
  • B. Mule
  • C. Elephant
  • D. Yak

Explanation: Draught animals are used for agricultural tasks like carrying heavy weighted objects or loads. So, the elephant is not used for such agricultural activities.

Correct answer: Elephant

1273. Which one of the following is not an insect?

  • A. Ticks
  • B. Honey bee
  • C. Beetle
  • D. Wasp

Explanation: Ticks are not insects because they are arachnids.

Correct answer: Ticks

1274. Which one of the following is not an exclusive trait of arthropoda?

  • A. Presence of wings
  • B. Jointed appendages
  • C. Haemocoel
  • D. Chitinous exoskeleton

Explanation: Phylum Arthropoda doesn't possess wings.

Correct answer: Presence of wings

1275. Opossum and koala bear belongs to sub-class

  • A. Prototheria
  • B. Eutheria
  • C. Metatheria
  • D. Monotremata

Explanation: Opossums and koala bears belong to subclass metatheria.

Correct answer: Metatheria

1276. The scientific name of freshwater mussel is

  • A. Mytilus edulis
  • B. Loligo peali
  • C. Anodonta grandis
  • D. Anodonta bairdi

Explanation: Freshwater mussels are an essential component of our rivers and streams. By their siphoning actions, mussels filter bacteria, algae, and other small particles, which make them one of the few animals that improve water quality. Mussels also serve as a food source to many species of fish, reptiles, birds, and mammals. Freshwater mussel is a common for 'Anodonta grandis'.

Correct answer: Anodonta grandis

1277. Which of the following invertebrate phylum consists of the most abundant species on planet Earth:

  • A. Porifera
  • B. Cnidaria
  • C. Arthropoda
  • D. Mollusca

Explanation: Of all animals it is estimated that well over 90% are invertebrates. Of all invertebrates, arthropods are by far the most numerous.

Correct answer: Arthropoda

1278. Which among the following lacks the nervous system?

  • A. Flatworms
  • B. Annelida
  • C. Cnidaria
  • D. Sponge

Explanation: Sponges are the most basic form of a multicellular animal. They lack the nerves and digestive systems seen in other animals, relying on water flowing through their canal system for their food and oxygen.

Correct answer: Sponge

1279. Which statement correctly outlines the reason for divergent evolution hypothesis of echinoderms and hemichordates?

  • A. Blastopore forms the anus
  • B. They are both aquatic
  • C. They have a well developed circulatory system
  • D. They have dorsal nerve cord

Explanation: Both hemichordates and echinoderms are deuterostomes, i.e. blastopore develops to form the anus. This shows that both groups evolved from a single common ancestor (divergent evolution).

Correct answer: Blastopore forms the anus

1280. What is correct about triploblastic animals?

  • A. They all show bilateral symmetry
  • B. They show radial as well as bilateral symmetry
  • C. They are all protostomes
  • D. They are all deuterostomes

Explanation: Triploblastic animals are included in a phyla which have been placed in grade bilatera. This means all of them are bilateral in nature. Phylum Echinodermata has radial symmetry in adult form which is an exception.

Correct answer: They all show bilateral symmetry