Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 126 of 313

1251. What is an example of an oviparous mammal?

  • A. Penguin
  • B. Bat
  • C. Whales
  • D. Elephant

Explanation: Penguins are oviparous, which means they lay eggs. Penguins lay eggs and incubating them. After mating, the female penguin lays one or two eggs, depending on the species, and then both the male and female take turns incubating the eggs by sitting on them to keep them warm. Once the eggs hatch, the parents continue to care for the chicks until they are ready to survive on their own. Whales, Bats and Elephants all reproduce sexually.

Correct answer: Penguin

1252. In some cases, the blastomere produces a complete embryo. The cleavage will be:

  • A. Spiral and determinate
  • B. Spiral and indeterminate
  • C. Radial and determinate
  • D. Radial and indeterminate

Explanation: In some cases, blastomeres produce a complete embryo. The cleavage will be radial and indeterminate.

Correct answer: Radial and indeterminate

1253. In most triploblastic organisms, after embryonic development, the three layers are represented as?

  • A. Their functions in the body
  • B. Structures associated with them
  • C. Separate layers of cells
  • D. Structures formed from them

Explanation: Option A is wrong because, in triploblastic animals, the three layers represent the structures formed from them instead of separate layers of the cells. Option B is wrong because, in most triploblastic animals, the three germ layers represent structures formed from them instead of structures associated with them. Option C is wrong because, in most triploblastic animals, the three germ layers represent structures formed from them instead of their functions in the body.Option : D Gastrulation is a key phase in embryonic development when pluripotent stem cells differentiate into three primordial germ layers. It is characterized by movement and rearrangement of cells in the embryo. After embryonic development, in most triploblastic animals, three layers are represented as structures formed from them.

Correct answer: Structures formed from them

1254. Haemolymph is present in?

  • A. Amphibians
  • B. Reptiles
  • C. Fish
  • D. None of the above options are correct

Explanation: Hemolymph is a fluid, analogous to the blood in vertebrates, that circulates in the interior of the arthropod (invertebrate) body, remaining in direct contact with the animal's tissues.

Correct answer: None of the above options are correct

1255. Ascaris is characterized by which of the following?

  • A. Presence of true coelom and metamerism
  • B. Presence of true coelom but the absence of metamerism
  • C. Absence of true coelom but the presence of metamerism
  • D. Absence of true coelom and metamerism

Explanation: Ascaris belongs to phylum Aschelminthes. It lacks a true coelom, possesses pseudocoelom and body is not metamerically segmented.

Correct answer: Absence of true coelom and metamerism

1256. Which of the following exhibits both radial and bilateral symmetry?

  • A. Molluscs
  • B. Echinoderms
  • C. Flatworms
  • D. Sponges

Explanation: Echinoderms exhibit both radial and bilateral symmetry. During larval stages, echinoderms have bilateral symmetry whereas they have penta-radial or simply, radial symmetry during adult life. Molluscs and flatworms are phyla of bilateral symmetry. Sponges don't exhibit any symmetry; they are irregular/asymmetrical.

Correct answer: Echinoderms

1257. Saccoglossus belongs to

  • A. Chordata
  • B. Annelida
  • C. Hemichordata
  • D. Mollusca

Explanation: The Saccoglossus, which is also commonly known as the acorn worm, belongs to the phylum hemichordate. Saccoglossus is a genus of acorn worm (Class Enteropneusta). It is the largest genus in this class, with 18 species. This genus is characterized especially by the concentric rings of muscle fibers in the proboscis.

Correct answer: Hemichordata

1258. What is the distinctive feature of mammals?

  • A. Ears
  • B. Intellectual capability
  • C. Diaphragm
  • D. Limbs

Explanation: There are multiple features unique to mammals, like malleus, incus, and stapes in the ear, mammary glands, hair, and a diaphragm separating the heart and lungs from the abdomen.

Correct answer: Diaphragm

1259. Name common gut roundworm parasites of humans and pigs.

  • A. Ascaris lumbricoides
  • B. Lumbricus terrestris
  • C. Pheretima posthuma
  • D. Hirudo Medicinalis

Explanation: Ascaris lumbircoides is a large roundworm parasite that can infect both humans and pigs.

Correct answer: Ascaris lumbricoides

1260. Fasciola is the name given to

  • A. Tapeworm
  • B. Planaria
  • C. Liver fluke
  • D. Earthworm

Explanation: Fasciola is a type of parasitic flatworm that is commonly known as the liver fluke. It is found in the liver and bile ducts of various mammals, including humans. Infection occurs by ingesting contaminated water or plants. The life cycle of the liver fluke involves a snail as an intermediate host and a mammal as a definitive host. The disease caused by Fasciola is called fascioliasis, which can lead to liver damage and other serious health problems if left untreated.

Correct answer: Liver fluke