Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 114 of 313

1131. Which of following systems is segmentally arranged in annelids?

  • A. Excretory system
  • B. Digestive system
  • C. Circulatory system
  • D. Nervous system

Explanation: Option C: Annelids have a closed circulatory system, which means the blood circulates through a closed network of blood vessels. In some cases, such as with polychaete worms, the blood is pumped directly through self-contracting blood vessels. In other cases, blood is carried throughout the body from a central pumping organ, like the human heart. Moreover, the circulatory system is segmentally arranged throughout the segmented annelid. Option A: As explained this is an incorrect option. Option B: As explained this is an incorrect option. Option D: As explained above this is an incorrect option.

Correct answer: Excretory system

1132. Which animal of the following is a prototherian?

  • A. Alligator
  • B. Penguin
  • C. Porcupine
  • D. Spiny anteater

Explanation: 'Spiny anteater', species of Australia, are an example of a 'Prototherian'.

Correct answer: Spiny anteater

1133. In sponges, fertilization takes place in which of the following?

  • A. Ectoderm
  • B. Endoderm
  • C. Uterus
  • D. Mesenchyme

Explanation: Some sponge species reproduce sexually. These are mostly hermaphrodite, mostly protandrous, i.e. male sex cells develop first. In some sponges the sexes are separate. Sperms released in water are carried to the eggs by amoeboid cells. Fertilization occurs in mesenchyme and zygote is formed. The embryo development includes blastula and larval stages.

Correct answer: Mesenchyme

1134. The canal system in sponges develops due to which of the following?

  • A. Porous walls
  • B. Gastrovascular system
  • C. Reproduction
  • D. Folding of inner walls

Explanation: Option A: As explained above this option is incorrect.Option B: As explained above this option is incorrect.Option C: As explained above this option is incorrect. Option D: The canal system in sponges develops due to the folding of the body wall. The three types of canal systems in sponges are ascon type, sycon type, and leucon type.

Correct answer: Folding of inner walls

1135. Which of the following is an example of a marine annelid?

  • A. Neries
  • B. Stylaria
  • C. Earthworm
  • D. Leech

Explanation: The most common marine worms belong to the phylum Annelida. They are distinguished by the little rings or segments that make up their bodies. The most common marine annelids are polychaetes. Neries belongs to the class polychaetes.

Correct answer: Neries

1136. In which class of the phylum Mollusca is the octopus included?

  • A. Gastropoda
  • B. Cephalopoda
  • C. Pelecypoda
  • D. Scaphopoda

Explanation: The octopus is an organism that belongs to the group of mollusks. They belong to the class cephalopods. The organisms have a bilateral form of symmetry. It has two eyes and four pairs of arms, and, like other cephalopods, it is bilaterally symmetric. There are pads on the arms. This helps the boat move under the water. Thus, the correct answer is option B.

Correct answer: Cephalopoda

1137. Which of the following is paired correctly?

  • A. Pisces:Jellyfish
  • B. Echinodermata:Cuttlefish
  • C. Mollusca:Starfish
  • D. Arthropoda:Silver fish

Explanation: The scientific name of the silver fish is Lepisma saccharina. They belong to the phylum Arthropoda and the class Insecta.

Correct answer: Arthropoda:Silver fish

1138. What are the animals that have features of both mammals and reptiles?

  • A. Duckbill platypus
  • B. Spiny anteater
  • C. Wolves
  • D. Both Options A and B are correct

Explanation: Platypus, also called the duck-billed platypus, is a mammal, and the spiny anteater, also called the spiny anteater, is also an egg-laying mammal. They both have characteristics of reptiles and mammals, which are as follows: Warm-blooded Possess sweat-producing gland Possess milk-producing gland Lay eggs

Correct answer: Both Options A and B are correct

1139. Which of the following shows radial symmetry?

  • A. Chordates
  • B. Annelids
  • C. Cnidarian
  • D. Round worms

Explanation: Radial symmetry means the organisms that can be divided into two equal parts so the answer is option C. Cnidarian is the answer because members of the group include jellyfish, sea anemones, and hydra. They are a diverse group, but all organisms in this phylum have radial symmetry and can be divided into equal parts through a central axis just like a pie.

Correct answer: Cnidarian

1140. How are flatworms not similar to roundworms?

  • A. They are both acoelmates
  • B. They are both triploblastic
  • C. They both show bilateral symmetry
  • D. They are both worms

Explanation: Flatworms belong to the phylum Platyhelminthes. They do not have a coelom, respiratory system or a circulatory system.Tapeworms flukes are examples of flatworms. They have bilateral symmetry. They are triploblastic.Roundworms are part of the phylum Nematoda. They are bilaterally symmetrical invertebrates.They have a psuedocoelom. Ascaris lumbricodes is the most common human parasite. They are also triploblastic.Hence, option A is correct.

Correct answer: They are both acoelmates