Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 107 of 313

1061. _ is a triploblastic organism.

  • A. Jelly Fish
  • B. Sea Anemone
  • C. Tapeworm
  • D. Corals

Explanation: Tapeworms are triploblastic organisms. They belong to the phylum Platyhelminthes and have three germ layers: ectoderm, mesoderm and endoderm. They are considered triploblastic.

Correct answer: Tapeworm

1062. _ is also called liver fluke.

  • A. Dugesia
  • B. Fasciola
  • C. Taenia
  • D. Coral

Explanation: With few exceptions, the Platyhelminthes are parasites, mostly endoparasites, i.e., live inside their hosts. The most common examples are Taenia solium (tapeworm), Fasciola hepatica (liver luke), and Schistosoma (blood luke).

Correct answer: Fasciola

1063. Taenia is an endoparasite of humans, pigs, and cattle, which belongs to the phylum:

  • A. Cnidaria
  • B. Annelida
  • C. Aschelminthes
  • D. Platyhelminthes

Explanation: With few exceptions the Platyhelminthes are parasites, mostly endoparasites, i.e., live inside their hosts. The most common examples are Taenia solium (tapeworm).

Correct answer: Platyhelminthes

1064. Reptiles flourished throughout_era.

  • A. Cenozoic
  • B. Devonian
  • C. Proterozoic
  • D. Mesozoic

Explanation: Reptiles flourished throughout the Mesozoic era (225-65 million years ago).

Correct answer: Mesozoic

1065. It is an endoparasite of humans, cattle and pig that completes its life cycle in two hosts:

  • A. Stingray
  • B. Liver fluke (Fasciola)
  • C. Aurelia
  • D. Schistosoma

Explanation: The liver fluke (Fasciola hepatica) is an endoparasite of humans, cattle, and sheep. It completes its life cycle using two hosts: a snail as the intermediate host and a mammal (human, cattle, or sheep) as the definitive host. Tapeworms (Taenia) also infect humans and animals but usually require only one intermediate host, and Aurelia (jellyfish) and Schistosoma (blood fluke) have different life cycles.

Correct answer: Liver fluke (Fasciola)

1066. Book lungs are present in arthropods for exchange of gases in class:

  • A. Crustacea
  • B. Insecta
  • C. Myriapoda
  • D. Arachnida

Explanation: Respiration in class arachnida is by gills or special structures called book lungs.

Correct answer: Arachnida

1067. Following group is the example of acoelomates:

  • A. Annelids
  • B. Aschelminthes
  • C. Molluscs
  • D. Platyhelminthes

Explanation: The Platyhelminthes are acoelomate flatworms: their bodies are solid between the outer surface and the cavity of the digestive system

Correct answer: Platyhelminthes

1068. Which one of the following is a fish?

  • A. Flying fish
  • B. Salmon
  • C. Sea horse
  • D. All of the above

Explanation: Salmon, flying fish, and sea horse (Hippocampus) are all fishes and come under Pisces. They are cold-blooded animals and they possess two-chambered hearts. So, the correct answer is option D.

Correct answer: All of the above

1069. The Porifera are pore - bearing animals, commonly called:

  • A. Corals
  • B. Sponges
  • C. Hydras
  • D. Anemones

Explanation: Factual recall. Sponges have numerous pores called ostia and hence are known as porifera. Option A is scientifically referred to as the class anthozoa within the phylum cnidaria. Option C is scientifically referred to as the phylum Coelenterata. Option D is scientifically referred to be within the phylum Cnidaria.

Correct answer: Sponges

1070. Which of the following have a visceral mass and a muscular foot?

  • A. Medusoids
  • B. Annelida
  • C. Aschelminthes
  • D. Mollusca
  • E. Arthropoda

Explanation: Mollusca is a phylum that includes organisms like snails, clams, squids, and octopuses. They possess a visceral mass, which contains the internal organs, and a muscular foot, which is used for locomotion.

Correct answer: Mollusca