All Free Biology MCQs with Answers

Every Biology question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

19844 questions · page 405 of 1985

4041. An instrument used to measure relative abilities of different pigments to absorb different wavelengths of light is called:

  • A. Photometer
  • B. Light meter
  • C. Spectrometer
  • D. Spectrophotometer

Explanation: A spectrophotometer is used to measure relative abilities of different pigments to absorb different wavelengths of light.

Correct answer: Spectrophotometer

4042. Porphyrin ring represents the:

  • A. Hydrophobic head of chlorophyll
  • B. Hydrophilic tail of chlorophyll
  • C. Hydrophobic tail of chlorophyll
  • D. Hydrophilic head of chlorophyll

Explanation: The head of chlorophyll is hydrophilic but tail of chlorophyll is hydrophobic. Head consists of four pyrrole rings.

Correct answer: Hydrophilic head of chlorophyll

4043. Chlorophyll head is made up of:

  • A. Four joined porphyrin rings
  • B. Four Joined tetrapyrrole rings
  • C. Four joined pyrrole rings
  • D. Two joined pyrrole rings

Explanation: It is tetrapyrrole means four pyrrole rings, however collectively four pyrrole rings constitute a porphyrin.

Correct answer: Four joined pyrrole rings

4044. In chlorophyll head, an atom of magnesium is coordinated with the:

  • A. Carbon of each pyrrole ring
  • B. Hydrogen of each pyrrole ring
  • C. Nitrogen of each pyrrole ring
  • D. Methyl of each pyrrole ring

Explanation: An atom of magnesium is present in the centre of porphyrin ring and is coordinated with the nitrogen of each pyrrole ring.

Correct answer: Nitrogen of each pyrrole ring

4045. _ of haemoglobin is also a porphyrin ring.

  • A. α - chain
  • B. β - chain
  • C. Haem group
  • D. Protein

Explanation: This is homology between hemoglobin and chlorophyll.

Correct answer: Haem group

4046. Haem group of hemoglobin differs from porphyrin of chlorophyll in having:

  • A. Iron as central atom
  • B. Magnesium as central atom
  • C. Four pyrrole rings
  • D. Central atom coordinated with nitrogen of each pyrrole ring

Explanation: Haem have iron as central atom whereas porphyrin of chlorophyll have magnesium as central atom.

Correct answer: Iron as central atom

4047. Long tail of chlorophyll which is attached to one of the pyrrole is:

  • A. Hydrocarbon tail
  • B. Phytol
  • C. Phytol or hydrocarbon tail
  • D. Hydrophilic tail

Explanation: It is a hydrocarbon tail also called phytol.

Correct answer: Phytol or hydrocarbon tail

4048. Chlorophyll a and Chlorophyll b differ from each other in only one of the:

  • A. Atoms
  • B. Elements
  • C. Functional groups
  • D. Carbon atoms

Explanation: It is methyl (CH3) for chl. a and carbonyl (CHO) for Chl. b.

Correct answer: Functional groups

4049. As compared to chlorophyll a, chlorophyll b have:

  • A. Two more hydrogen atoms
  • B. One less oxygen atom
  • C. Two less hydrogen atoms and one more oxygen atom
  • D. Two more hydrogen atom and one less oxygen atom

Explanation: Chlorophyll a and chlorophyll b differ from each other in only one of the functional groups bonded to the porphyrin; the methyl group (-CH3) in chlorophyll a is replaced by a terminal carbonyl group (-CHO) in chlorophyll b.

Correct answer: Two less hydrogen atoms and one more oxygen atom

4050. As compared to chlorophyll b, chlorophyll a have:

  • A. Two more hydrogen atoms
  • B. One less oxygen atom
  • C. Two less hydrogen atoms
  • D. Two more hydrogen atom and one less oxygen atom

Explanation: Chlorophyll a have methyl group (-CH3) whereas chlorophyll b have carbonyl group (-CHO). Thus, chlorophyll a have two more hydrogen atoms and one less oxygen atom.

Correct answer: Two more hydrogen atom and one less oxygen atom