All Free Biology MCQs with Answers

Every Biology question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

19842 questions · page 268 of 1985

2671. Virus that affects genital organs:

  • A. HCV
  • B. HSV
  • C. HIV
  • D. Pox virus

Explanation: Different viruses attack different parts of human body such as hepatitis virus affects liver and polio virus affects nervous system. There are two types of herpes simplex viruses. HSV-1 affects lips and mouth parts and is called oral herpes. HSV-2 damages genital organs and is called as genital herpes.

Correct answer: HSV

2672. Which of the following pair of diseases is viral?

  • A. Rabies, Measles
  • B. Cholera, Tuberculosis
  • C. Typhoid, Tetanus
  • D. AIDS, Syphilis

Explanation: Cholera, typhoid, tuberculosis, syphilis and tetanus are bacterial diseases.

Correct answer: Rabies, Measles

2673. Which virus that infects humans has no vector and is unable to survive outside human body?

  • A. Polio virus
  • B. Mumps virus
  • C. Chicken pox virus
  • D. All of these

Explanation: All viruses cause infection in human beings and get transferred by specific vector. Viruses always depends on living host for their survival.

Correct answer: All of these

2674. Polio vaccine is given by:

  • A. Spray
  • B. Tablets
  • C. Oral drops
  • D. Local application

Explanation: Live vaccine of polio is given orally, while killed vaccines given by injection.

Correct answer: Oral drops

2675. Which of the following is the simplest forms of pathogens causing disease?

  • A. Viruses
  • B. Prions
  • C. Fungus
  • D. Amoeba

Explanation: Prions are simplest form of pathogens because they are only proteins structurally. Viruses are nucleoproteins. Fungi is multicellular and eukaryotic organisms. Amoeba is eukaryotic and unicellular organism.

Correct answer: Prions

2676. Which is not a viral disease?

  • A. AIDS
  • B. Malaria
  • C. Chicken pox
  • D. Influenza

Explanation: Malaria is caused by Plasmodium which is animal like protist.

Correct answer: Malaria

2677. Oral herpes is caused by:

  • A. HIV
  • B. HCV
  • C. HSV-2
  • D. HSV-I

Explanation: The causative agent of oral herpes is Herpes Simplex Virus type 1.

Correct answer: HSV-I

2678. Which of the following diseases is caused by a viroid?

  • A. AIDS
  • B. Hepatitis B
  • C. Hepatitis C
  • D. Hepatitis D

Explanation: The only known human disease caused by a viroid is hepatitis D.

Correct answer: Hepatitis D

2679. _ is known to cause cancers in animals.

  • A. Polio virus
  • B. HBV
  • C. HIV
  • D. Rous sarcoma virus

Explanation: Rous sarcoma virus (RSV) is an Oncovirus, which is known to cause sarcomas (tissue cancers) in fowls.

Correct answer: Rous sarcoma virus

2680. Major Cells that are infected by HIV are:

  • A. B-lymphocytes
  • B. T-Helper cells
  • C. Natural killer cells
  • D. T-Lymphocytes

Explanation: HIV attacks on specific type of immune cell in the body, known as T-helper cells. When HIV destroys these cells, then it becomes difficult for the body to fight against the infections.

Correct answer: T-Helper cells