Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 23 of 92

221. Water vascular system is found in:

  • A. Mollusca
  • B. Annelida
  • C. Arthropoda
  • D. Echinodennata

Explanation: The most unique characteristics of echinoderms is that a water vascular system is present in their coelom. It is a complex system of tubes and spaces surrounding the mouth and passing into the arms and tube feet.

Correct answer: Echinodennata

222. 1. Fertilization_. 2. Digestive system_.3. Excretion by_.Fill in the blanks for the organism given in the below figure:

  • A. Internal, Blind end, rennet cells
  • B. External, Tube-like, nephridia
  • C. Internal, Saclike, flame cells
  • D. External, Saclike, protonephridia

Explanation: Fertilisation is Internal Digestive system is saclike Excretion is performed by flame cells

Correct answer: Internal, Saclike, flame cells

223. Select from the following the total number of an organism that belongs to the phylum Arthropoda: Locust, Butterfly, Scorpion, Prawn, Crab, Lobster, Mosquitoes, Leech, Earthworm, Land snail, Wasp.

  • A. 3
  • B. 8
  • C. 5
  • D. 11

Explanation: Arthropods are variable structurally. Some are worm-like centipedes while the others are lying insects with the body divided into distinct regions, the head, thorax and abdomen. Hence, all given animals belong to phylum arthropoda except leech, land snails and earthworms.

Correct answer: 8

224. Four chambered heart is present in:

  • A. Frog
  • B. Crocodiles
  • C. Snake
  • D. Turtle

Explanation: Crocodiles have a partially divided heart, which means they have a three-chambered heart. It's different from the four-chambered heart found in mammals, birds, and some reptiles.

Correct answer: Crocodiles

225. Saliva in leech contains as anti-coagulant called:

  • A. Hirudin
  • B. Antihistamine
  • C. Heparin
  • D. Ptyalin

Explanation: The saliva of leeches contains hirudin, a potent anticoagulant that prevents blood clotting during feeding.

Correct answer: Hirudin

226. Kangaroo is a:

  • A. Eutherian
  • B. Bird
  • C. Prototherian
  • D. Metatherian

Explanation: Metatheria is a subclass of mammals that includes marsupials. Unlike placental mammals (eutherians), marsupials give birth to relatively undeveloped young, which then continue to develop outside the womb, typically in a pouch. Examples include kangaroos and koalas.

Correct answer: Metatherian

227. The systems such as integumentary and nervous system developed from:

  • A. Endoderm
  • B. Ectoderm
  • C. Mesoderm
  • D. Mesoglea

Explanation: The systems such as integumentary and nervous develop from ectoderm.

Correct answer: Ectoderm

228. The pores by which the water leaves the body of sponges are called:

  • A. Ostia
  • B. Anus
  • C. Mouth
  • D. Osculum

Explanation: The osculum is a large opening found on the top surface of a sponge (Porifera). It is the main exit through which water, along with waste particles and other substances, is expelled from the sponge after it has been filtered and processed by the internal cells.

Correct answer: Osculum

229. The asexual reproduction in sponges occurs by:

  • A. Budding
  • B. Spores
  • C. Fragmentation
  • D. Conidia

Explanation: Asexual reproduction in Porifera (sponges) primarily occurs through a process called budding.Budding is a form of asexual reproduction in which a new individual (the bud) develops as an outgrowth from the parent organism.

Correct answer: Budding

230. Round worms are:

  • A. Acoelomates
  • B. Coelomates
  • C. Pseudocoelomates
  • D. None of them

Explanation: Roundworms are a group of animals belonging to the phylum Nematoda. They are also commonly known as nematodes. Roundworms are a diverse and abundant group of invertebrates found in various habitats worldwide, including freshwater, marine environments, and soil. They exhibit a wide range of body sizes, from microscopic to several centimeters in length. They are pseudocoelomates.

Correct answer: Pseudocoelomates