Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 223 of 315

2221. Language with the most alphabets is _

  • A. French
  • B. Chinese
  • C. Portugese
  • D. Urdu

Explanation: French has 26 letters. Portuguese is 23 letter and Urdu has 36. there are As many as 50,000-60,000 characters in Chinese hence Chinese is the language with the most alphabets.

Correct answer: Chinese

2222. Complete the sentence: Your performance _ our expectations.

  • A. except
  • B. excelled
  • C. exceeded
  • D. expected

Explanation: 'Except' means not including; other than. 'Excelled' means being exceptionally good at or proficient in an activity or subject. 'Exceeded' means to be better than; surpass. 'Expected' means regarded as likely; anticipated. In this case, as the individuals were expecting a performance the most likely word should be 'exceeded' as they were wowed by the subject's performance.

Correct answer: exceeded

2223. Complete the sentence: The doctors tried everything they could to ............ the patient's blood pressure.

  • A. produce
  • B. reduce
  • C. clarify
  • D. hasten

Explanation: 'Produce' means to cause (a particular result or situation) to happen or exist. 'Reduce' means to make smaller or less in amount, degree, or size. 'Clarify' means to make (a statement or situation) less confused and more comprehensible. 'Hasten' means to be quick to do something. 'Reduce' is used in association to decrease something that is high (like blood pressure) hence is best fitted for this context.

Correct answer: reduce

2224. He is very _, he believes everything.

  • A. Fallible
  • B. Sensible
  • C. Credible
  • D. Gullible

Explanation: 'Fallible' means "capable of making mistakes or being wrong". 'Sensible' means "have done or chosen in accordance with wisdom or prudence". 'Credible' means "able to be believed; convincing". 'Gullible' means "easily persuaded to believe something; credulous".In this case, as the sentence mentions that he believes everything, the adjective closely associated with its meaning is gullible.

Correct answer: Gullible

2225. He was dismissed from the service for his insistent _.

  • A. Alertness
  • B. Nobility
  • C. Disobedience
  • D. Alliance

Explanation: 'Alertness' means "the quality of being alert, vigilant". 'Nobility' means "the quality of being noble in character, virtue". 'Disobedience' means "failure or refusal to obey rules or someone in authority". 'Alliance' means "a relationship based on similarity of interests, nature, or qualities".For one to be dismissed from service, negative characteristics are usually associated with the reason and behaviour. Hence disobedience is the most appropriate option.

Correct answer: Disobedience

2226. The excuse he gave was extremely _.

  • A. Delicate
  • B. Flimsy
  • C. Slight
  • D. Thin

Explanation: The word "flimsy" means weak or unconvincing, and it suggests that the excuse given was not credible or believable.

Correct answer: Flimsy

2227. Asif tried to stop the car but the _ did not work and he hit a pole.

  • A. Brakes
  • B. Cross roads
  • C. Tires
  • D. Controls

Explanation: The correct word to fill in the blank is "brakers". The word "brakes" refers to the device in a vehicle that is used to slow down or stop it. In this sentence, the speaker is describing a situation where Asif was unable to stop the car because the brakes did not work, which resulted in the car hitting a pole.

Correct answer: Brakes

2228. Thank you. You've been very _ through this time.

  • A. Ideal
  • B. Cruel
  • C. Kind
  • D. Glad

Explanation: This question tests vocabulary. The definition of kind involves friendliness and generosity, as well as fits in the context of the sentence which is set by the words "Thank you" i.e. you would thank someone for their kind behavior.

Correct answer: Kind

2229. Comprehend key vocabulary:All the endangered animals were taken to the _ to protect them from being hunted.

  • A. Tent
  • B. House
  • C. Sanctuary
  • D. Accommodation

Explanation: In this context, the term "sanctuary" is employed to describe a designated location or area that offers endangered animals protection, safety, and a place of refuge. It serves as a secure space where these animals are shielded from dangers like hunting, poaching, habitat destruction, and other potential harms.

Correct answer: Sanctuary

2230. Comprehend key vocabulary:The mechanic is working hard to _ our car by this evening.

  • A. Make
  • B. Repair
  • C. Renew
  • D. Wander

Explanation: The question asks for the best fitting word to complete the sentence. A mechanic works on cars to fix them. A synonym of fix is 'repair' and therefore, the answer is Option B.

Correct answer: Repair