Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 224 of 315

2231. Comprehend key vocabulary:Is there anything _ you'd like to ask me about?

  • A. Else
  • B. More
  • C. Extra
  • D. Much

Explanation: When someone is being asked questions and the subject matter is to be shifted, one can say they are moving on to something 'else'. Therefore, Option A is correct.

Correct answer: Else

2232. If mountains are _ of trees, rains will soon wash the fertile topsoil down the slope to end up as useless silt below.

  • A. Deforested
  • B. Afforested
  • C. Stripped
  • D. Shortage

Explanation: Stripped means taken away. Among the given Options stripped fits here and our sentence will be as follows; If mountains are stripped of trees, rain will soon wash the fertile topsoil down the slope to end up as a useless slit below.

Correct answer: Stripped

2233. It needed the collective genius of mankind to _ the wheel.

  • A. Discover
  • B. Find
  • C. Perform
  • D. Invent

Explanation: This option is correct because the wheel was invented, not found, discovered, or performed.

Correct answer: Invent

2234. Which brand do you _ Honda or Toyota?

  • A. Rather
  • B. Eat
  • C. Prefer
  • D. Wear

Explanation: This question is comparing two things so to opt for which one we like better than the other, we would use prefer.

Correct answer: Prefer

2235. Don't forget your _ . It's very cold outside, you wouldn't want to catch a cold.

  • A. Gloves
  • B. Underwear
  • C. Umbrella
  • D. Scissors

Explanation: Since cold weather is being spoken about in the sentence, "gloves" are a suitable accessory; "umbrella" would be chosen if it was rainy weather.

Correct answer: Gloves

2236. Rainfall in the desert is not only extremely low, but also extremely _.

  • A. Intense
  • B. Erratic
  • C. Meagre
  • D. Undesirable

Explanation: "Erratic" means inconsistent, and since the sentence is about rain in a desert, it makes sense for the rain to be unpredictable and variable.

Correct answer: Erratic

2237. Apart from cows, buffaloes are also _ for milk production.

  • A. Reared
  • B. Grown
  • C. Developed
  • D. Produced

Explanation: "Reared" means brought up until fully grown. Rearing of animals (like buffaloes) refers to animals raised or bred for their use (profit or food) - in this case, milk productionOption B,C and D are incorrect

Correct answer: Reared

2238. As he hated every minute of his life in the army, it is no wonder that he decided one day to _ his unit.

  • A. Desert
  • B. Dessert
  • C. Avoid
  • D. Suspend

Explanation: "Desert" means to leave usually without intending to return or to leave a person or thing that one should have stayed with. Since he hated his experience in the army, it makes sense he deserted it like that.

Correct answer: Desert

2239. The language with the highest number of alphabets is?

  • A. French.
  • B. Chinese.
  • C. Portuguese.
  • D. Urdu.

Explanation: French has 26 letters. Portuguese is 23 letter and Urdu has 36. there are As many as 50,000-60,000 characters in Chinese hence Chinese is the language with the most alphabets.

Correct answer: Chinese.

2240. It was a good piece of land. They got quite _ by using it to cultivate the much-needed industrial plants.

  • A. Tranquil
  • B. Peaceful
  • C. Responsible
  • D. Prosperous

Explanation: Since the land is good and much-needed industrial plants are being cultivated, the crop must be in demand and therefore good profit is being made so that is why 'prosperous' is chosen, which means to flourish financially, and have success.

Correct answer: Prosperous