Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 298 of 315

2971. Things have got out of hand; we must take steps to _ the situation.

  • A. Rectify
  • B. Pacify
  • C. Purify
  • D. Testify

Explanation: Rectify means to correct, put right.When things go wrong we make them right thus Rectify is the correct word.

Correct answer: Rectify

2972. George Orwell's Animal Farm is a stinging _ on the Russian revolution.

  • A. Myth
  • B. Satire
  • C. Fallacy
  • D. Legend

Explanation: As the word stinging suggests this must be something not so good for history thus the word Satire correctly follows.

Correct answer: Satire

2973. All the _ and ceremony of the royal wedding were telecast on the national television circuit.

  • A. Festival
  • B. Romp
  • C. Pomp
  • D. Happiness

Explanation: Pomp is a celebration or festive display.From the information above it is clear that Pomp is the word best suited in the sentence given above.

Correct answer: Pomp

2974. The authorities have _ that the plane to Beirut was hijacked over the Indian Ocean.

  • A. Assured
  • B. Confirmed
  • C. Committed
  • D. Ensured

Explanation: Confirmed means when the truth or validity of something is attested to. In the context of this sentence, 'confirmed' makes the most sense. Assured means characterized by certainty or security; to be guaranteed Committed means dedicated to something. Ensured means to make sure of something.

Correct answer: Confirmed

2975. He had a heart attack and all attempts to _ him failed.

  • A. Renew
  • B. Resuscitate
  • C. Revise
  • D. Refurnish

Explanation: Resuscitate means to revive from unconsciousness or apparent death.Renew : to resume after an interruption Revise: to examine and make corrections Refurnish: to furnish again or differently

Correct answer: Resuscitate

2976. The _ stench of dead animals and plants made Mumtaz ill.

  • A. Putrid
  • B. Purified
  • C. Perturbed
  • D. Purchase

Explanation: Putrid is a fetid smell decaying or rotting organic matterPurified: cleansedPerturbed: unsettled, anxious or concerned Purchase: to buy

Correct answer: Putrid

2977. While going up the hills by bus, she felt _ inside.

  • A. Fishy
  • B. Itchy
  • C. Queasy
  • D. Squeezy

Explanation: Queasy: feeling sick or nauseous Fishy: feeling of doubt or suspicion Itchy: causing an itchSqueezy: flexible

Correct answer: Queasy

2978. Choose the word that best fits in with the meaning of the sentence as a whole. Indolence gives vent to _ disposition in human life.

  • A. Static
  • B. Enthusiastic
  • C. Energetic
  • D. Filthy

Explanation: Static means to be stationary/to stop. It fits in the question as indolence (laziness) means to not move and not do work.Enthusiastic and energetic are antonyms and do not fit in.Filthy means dirty which also does not fit in.

Correct answer: Static

2979. Indolence gives vent to _ disposition in human life.

  • A. Static
  • B. Enthusiastic
  • C. Energetic
  • D. Filthy

Explanation: Indolence refers to laziness or a lack of motivation or effort. When a person is indolent, they tend to be inactive or lethargic, resulting in a static disposition.

Correct answer: Static

2980. The Quaid's _ enthusiasm led the Muslims of Indo-Pak to independence.

  • A. Passionate
  • B. Latent
  • C. Onerous
  • D. Threatening

Explanation: Onerous means involving a great amount of effort, difficulty, or responsibility. "Onerous" suggests that Quaid's enthusiasm was characterized by a significant and challenging burden, indicating the determination and hard work required to achieve independence.

Correct answer: Onerous